ВЕИ централите в Западна България ще работят на 40%

По този начин се цели баланс в енергийната система на страната

Електроцентралите в Западна България, които произвеждат енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), ще работят на ниска мощност. Ограниченото производството от всички вятърни и фотоволтаични централи ще важи и днес от 10 до 17 ч. Това съобщиха от електроразпределителното предприятие (ЧЕЗ), което захранва с ток абонати в Западна България.

Заповедта за по-малко производство от ВЕИ централите е издадена от териториалните диспечерски управления на Електроенергиен системен оператор ЕАД (ЕСО). Именно ЕСО е разпоредил на "ЧЕЗ Разпределение България" АД да бъдат ограничени максималните работни мощности с 40%, поради дисбаланс между производство и потребление на електрическа енергия, се казва в съобщение на ЧЕЗ.

От компанията напомнят, че разпорежданията на оперативния персонал на териториалните диспечерски управления на ЕСО са задължителни за изпълнение от оперативния персонал на ЧЕЗ и за оперативния персонал на производителите на електрическа енергия, присъединени към съответната електроразпределителна мрежа.

Ограничаването на ВЕИ продължава вече няколко седмици, като намаляването на производството им се налага заради силно намалялото потребление на ток в България и твърде голямото производство в страната ни.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЧЕЗ | фотоволтаични централи | безплатен вход | бутони

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини