Цените на едро при храните падат

В края на ноември индексът е на ниво 1 353 пункта - с 5% под равнището си година по-рано, когато беше 1 424 пункта

11:52 01.12.2013

Цените на хранителните продукти, продавани по стоковите тържища, остават стабилни през ноември. В края на месеца индексът е на ниво 1 353 пункта - с 5% под равнището си година по-рано, когато беше 1 424 пункта, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, (ДКСБТ).

През ноември цените на млечните произведения остават сравнително стабилни, малко по-високи от нивата им през октомври - кашкавалът, сиренето и маслото поскъпват в рамките на 0,4-1%. Цените на месото и месните продукти падат в порядъка на 0,5-5%. Поскъпване с два процента има само при трайния салам.

Продължава поскъпването на фасула, като през ноември цената му се качва с 4%. Цените на захарта и брашното бележат незначителен спад в рамките на 1%. Средномесечните цени на ориза, олиото и яйцата остават без промяна спрямо предходния месец.

Спрямо същия месец на миналата година цените на едро на млечните произведения са по-високи. Най-голям ръст на годишна база има при цената на кравето сирене (8,8 на сто), а поскъпването на кашкавала и маслото е с около 5-6%.

Цените на месото и месните произведения през ноември се задържат около нивата от година по-рано, а при свинското месо има поевтиняване на годишна база от 9 на сто. Значителен ръст спрямо ноември миналата година е регистриран при цената на зрелия фасул - 38 на сто. Основните хранителни стоки поевтиняват на годишна база. Цените на яйцата и олиото падат за година с 20-25%, на захарта и брашното са с около 12% по-ниски, а на ориза с 3%.

През ноември цените на почти всички плодове и зеленчуци остават на по-ниски нива спрямо октомври. Поскъпване има само при оранжерийните краставици - с 13,4 на сто. През ноември зелето поевтинява с около 22 на сто, доматите и морковите с 6-7%, а картофите с - с 1,4 на сто.

През миналия месец ябълките бананите поевтиняват с 2%. На годишна база картофите поскъпват с 14,5 на сто, а оранжерийните краставици с 6 на сто. На годишна база се отчита поевтиняване. на зелето с 10% и на морковите с 2,6%, а цените на оранжерийните домати са без промяна. Спрямо ноември 2012 година бананите и лимоните поевтиняват с 6-8 на сто, мандарините и ябълките с 2-3%. Малко по-високи цени през ноември тази година са регистрирани при портокалите - 2 на сто.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: цени на едро | автошколи | авто инструктори

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини