Анти-гей закон заплашва да срине паричната единица на Уганда

САЩ обявиха ограничаване на помощта за африканската държава

Правителството на САЩ реши да прекрати помощта, която оказва на Уганда, след като африканската държава прие закон, отреждащ сурови наказания за хомосексуални прояви. В резултат на това местната валута - угандийският шилинг се смъкна до 15-месечно дъно, пише Bloomberg.

Доларът поскъпна днес с 1% до 2 615,5 шилинга за един долар, реагирайки на новината. Местната валута се е обезценила с близо 6,5% от февруари, когато президентът Йовери Мусевени подписа спорните текстове.

Националният съвет по сигурността на САЩ обяви, че ще пренасочи или блокира средствата по различни програми в Уганда, където вече съществува опция за доживотна присъда при някои форми на поведение между хора от един пол. Подобни санкции анонсираха по-рано и Норвегия, Дания и Швеция, а правозащитни организации като Human Rights Watch и Amnesty International обявиха, че законът е принудил някои хора да напуснат страната.

Угандийското правителство посочи в свое изявление, че решението на щатските власти ще засегне основно хората, които имат нужда от тази помощ и които САЩ първоначално са целели да защитят.”

Африканската държава е силно зависима от количеството твърда валута в страната, а международните помощи са един от основните ѝ източници.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: закон | САЩ | пари | валута | Централна жп гара | глухи | Мерцедес

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини