Анти-гей закон заплашва да срине паричната единица на Уганда

САЩ обявиха ограничаване на помощта за африканската държава

22:58 24.06.2014

Правителството на САЩ реши да прекрати помощта, която оказва на Уганда, след като африканската държава прие закон, отреждащ сурови наказания за хомосексуални прояви. В резултат на това местната валута - угандийският шилинг се смъкна до 15-месечно дъно, пише Bloomberg.

Доларът поскъпна днес с 1% до 2 615,5 шилинга за един долар, реагирайки на новината. Местната валута се е обезценила с близо 6,5% от февруари, когато президентът Йовери Мусевени подписа спорните текстове.

Националният съвет по сигурността на САЩ обяви, че ще пренасочи или блокира средствата по различни програми в Уганда, където вече съществува опция за доживотна присъда при някои форми на поведение между хора от един пол. Подобни санкции анонсираха по-рано и Норвегия, Дания и Швеция, а правозащитни организации като Human Rights Watch и Amnesty International обявиха, че законът е принудил някои хора да напуснат страната.

Угандийското правителство посочи в свое изявление, че решението на щатските власти ще засегне основно хората, които имат нужда от тази помощ и които САЩ първоначално са целели да защитят.”

Африканската държава е силно зависима от количеството твърда валута в страната, а международните помощи са един от основните ѝ източници.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: закон | САЩ | пари | валута | Централна жп гара | глухи | Мерцедес

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини