Китайска компания избра робот в борда на директорите си

Бордът на директорите на Deep Knowledge Ventures разговаря с VITAL като с човек

Китайска компания за рискови капиталовложения, базирана в Хонконг, избра робот за член на борда на директорите, пише изданието Motherbоard. Алгоритъмът, наречен VITAL, на практика е компютърна програма, която става пълноценен член с право на глас и дава мнение при вземането на ключови решения.

Онлайн изданието Motherbоard дори се обърнало към фирмата Deep Knowledge Ventures с молба за интервю с VITAL, но получили отговор, че това не може да се случи, тъй като роботът няма глас и комуникира по друг начин.

Според някои експерти това е просто рекламен трик и новият член на борда на директорите не е нищо повече от софтуер, който анализира информация, пише още изданието. Експертите обаче си задава въпроса какво би станало, когато роботи са в състояние да анализират всяка перспективна млада компания , да проучват пазара и да взимат самостоятелни инвестиционни решения. Вече се работи върху този вид способности на машините и се смята, че те могат да бъдат по-добри от хората.

Говорителят на фирмата Ашли Хайланд заяви, че бордът ще влага финанси само в компании, които имат одобрение на VITAL. По думите на разработчикът на алгоритъма Андрю Хайланд софтуерът вече е преминал от етапа "помощник при взимане на ключови решения" към етап "система, която взима решения и има правото да гласува".

Към този момент VITAL е помогнал за инвестицията в две компании, едната от които се намира в Балтимор, САЩ. Изпълнителният й директор Алекс Жаворонков казва, че не е разговарял с VITAL, но че по време на контактите му с Deep Knowledge Ventures, хората от компанията разговаряли с робота като с човек.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: домакин | Програма за морско дело и рибарство | собствен улов | програма Au pair