Абсурд

Премиерът обмислял и Вигенин за еврокомисар

Кристалина Георгиева обаче има реален шанс да стане зам.-председател на ЕК и външен министър на ЕС заради симпатиите на Юнкер

Премиерът Пламен Орешарски освен кандидатурата на Кристалина Георгиева, готвел и тази на Кристиан Вигенин за върховен представител на ЕС по външна политика.

С имената на двамата министър-председателят щял да отиде в Брюксел с два варианта за еврокомисар от България, като действащият външен министър не бе публично оповестен като кандидат. Това разкри Клуб Z, като цитира неназовани дипломатически източници.

Информацията не бе нито отхвърлена, нито потвърдена от управляващите - изданието потърси пресаташето на Министерския съвет (МС) Ани Димитрова пък не отговаря на своя мобилен.

Да потвърдят или да отхвърлят не можаха и във ведомството на Вигенин. „Това е въпрос към г-жа Ани Димитрова, а не към мен. Аз отговарям само за това, което се случва в МВнР и затова не мога да коментирам нищо по въпроса”, коментира пред агенция „Икономика” (Economic.bg) говорителят на външния министър Венцеслав Генков.

Слухът е потвърден само от лидера на ГЕРБ и експремиер Бойко Борисов, който днес го коментира в парламента. Според Борисов България има “редкия шанс” да се сдобие с външен министър на ЕС в лицето на Кристалина Георгиева. "Всички я подкрепят, най-сериозните хора я подкрепят. Ако се отиде на смешния вариант, чувам че се готвят Вигенин да го направят еврокомисар, унижението, падението на държавата ще стигне дъното”, категоричен бе Борисов.

Според него, за разлика от София, в ЕС категорично подкрепяли нашия еврокомисар. „Никой тук не е говорил с мен, в Брюксел всички говорят. Харесват Кристалина Георгиева, тя е доказан, перфектен специалист, изключително ниво. Навремето аз работих Ирина Бокова да я подпомогнем да стане шеф на ЮНЕСКО. Ако те върнат жеста ще имаме редкия шанс Европа да има външен министър българка. Няма да го вземе друг този портфейл. Надявам се на здравия разум", каза Борисов.

По неофициална информация Кристалина Георгиева се ползва с подкрепата на Великобритания, Франция, Испания, Кипър, Латвия, Естония и Португалия.  Според Вигенин обаче това нямало много значение, защото тази подкрепа не била заявена в прав текст на Орешарски.

Наскоро EurActiv писа, че посланиците на няколко западноевропейски държави дадоха индикации, че страните им подкрепят Кристалина Георгиева за нова номинация в ЕК. „Постоянни представители в ЕС се ангажираха в безпрецедентно лобиране за Георгиева, да бъде номинирана за комисар”, разкри тогава неназован дипломатически източник.

Говореше се и за подкрепа за Георгиева от новоизбрания председател на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, и от Херман ван Ромпой - председател на Европейския съвет. Юнкер лобира Кристалина Георгиева да стане негов заместник и върховен представител на ЕС за външната политика.

По този начин в лицето на комисаря Георгиева София може да получи най-високия пост в Брюксел от влизането на България в ЕС – на зам.-председател на ЕК. Както и доста влиятелната позиция на външен министър на ЕС, която се заема сега от баронесата Катрин Аштън.

Смята се, че Орешарски и да предложи Вигенин, първият ни дипломат няма шансове пред еврокомисарката ни. “С двете български номинации обаче имало риск България да загуби позицията на Аштън и да й бъде дадено само обикновен комисарски пост”, констатира Клуб Z.

Понеже Рим предлагал първата си дипломатка Федерика Могерини за върховен представител на ЕС, а италианското МВнР сериозно лобирало за нея. Обаждане за подкрепа получил включително и Орешарски, твърди Клуб Z.

Но кандидатурата на Могерини най-вероятно ще отпадне, след като Латвия, Естония, Литва и Полша обвиниха Рим, че заема достатъчно твърда позиция по отношение на Русия, написа вчера вестник The Financial Times. Техните усилия са получили “мълчалива подкрепа” от други страни, които са по-твърди за налагането на строги санкции.

Спорът идва, след като миналата седмица Могерини покани руския президент Владимир Путин на октомврийската среща на европейските и азиатски лидери в Милано. Затова изданието обяви Георгиева за „най-консенсусната фигура” за този пост, като припомняме, че е позната и в Русия – тя бе представител на Световната банка (СБ) в Москва.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: Клуб Z

Етикети: ЕС | ЕК | Кристалина Георгиева | МС | МВнР | атентати

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини