Бизнесът подхвана Стойнев за войната му с ЕРП-тата

Министърът на икономиката се оплака, че идеята му за реиндустриализация е разбрана "погрешно"

Международният бизнес притисна министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев за заплахите му да спре лицензите на трите електроразпределителни предприятия (ЕРП) у нас.

По време на 14-тото общо събрание на Българската стопанска камара (БСК) зам.-главният директор на най -голямата европейска бизнес организация Business Жером Шувен Europe не спести критики към София по повод възможността да бъдат отнети лицензите на ЕРП-тата. „Ние смятаме, че всички спорове с тези компании трябва да бъдат предмет на разглеждане на търговските съдилища, а не да се решават по такива административни начини. Смятаме, че това, освен всички други негативни последици, би могло да откаже и много потенциални чужди инвеститори от това да дойдат във вашата страна”, отсече представителят на инвеститорите.

В отговор, министър Стойнев заяви, че държавата ни държи на „коректността и диалога с инвеститорите”, но те от своя страна също трябвало да проявяват уважение. „Нашето желание е чуждестранните компании, които са в България, да спазват българското законодателство и да уважават българските институции и тук да имат същото поведение, което те имат в собствените си държави. Само така ние можем наистина да имаме конкретен диалог и заедно да намираме решение”, оправда се шефът на МИЕ.

Според него трябвало като цяло да защитаваме интересите на българския бизнес в рамките на Европейския съюз (ЕС). Диалогът с ЕРП-тата пък продължавал: „Една електроразпределителна компания е готова за съвместни действия. Признава си част от вината”.

Той също така поздрави БСК за сътрудничеството с правителството. „Вече 34 години БСК са една от най-авторитетните неправителствени организации в България, провеждаща независима политика за защита на интересите на българския бизнес и работодателите. Оценявам сътрудничеството между МИЕ и БСК. Една от първите стъпки и идеи, които предприехме, бе и реиндустриализацията на България”, каза Стойнев.

Министърът обаче се оплака, че темата била „грешно интерпретирана” в първия момент: „Говорим за реиндустриалиализация, базирана на три основни стълба - достъп до финансов ресурс, достъп до човешки капитал, иновациите”.

Стойнев призна, че се радва, че и „Европа говори за реиндустриализацията”. „Ние трябва да вървим с общи усилия. България беше първата държава, която се противопостави на 40% намаление на емисиите до 2030 г. За първи път ясно и категорично казахме в Европа, че тази политика ще вреди на местния бизнес”, тръгна в традиционната си посока за противопоставяне министърът.

Според него същевременно трябвало от екологична гледна точка да бъдем „пример за всички”. „Без наличието на глобален договор и ясна оценка на въздействието на екологичните цели, категорично се противопоставяме”, отсече Стойнев.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: много скорости | обмяна

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини