Доларът бе подкрепен от данните за БВП на САЩ, йената се срина

Златото и среброто поевтиняха

10:40 31.10.2014

Доларът продължи печелившата си серия в четвъртък, достигайки 3- и половина седмичен връх, подкрепен от неочаквано силните данни за растежа на САЩ през третото тримесечие и новите намеци за затягане на паричната политика на Фед.

Японската йена от своя страна се сгромоляса до най-ниското си ниво спрямо долара от началото на януари 2008 г., след като ЯЦБ изненада пазарите с нови облекчения на паричната си политика на днешното си заседание.

От доклада на Министерството на търговията стана ясно, че БВП е нараснал с 3,5% през третото тримесечие, надминавайки очакванията за ръст от 3,0%.

Данните подкрепиха бичето изявление на Фед от сряда относно икономиката на САЩ и добавиха към импулса за покупки, който доведе до поскъпването на долара с 8% от юли до сега на търговско- претеглена база.

Въпреки това скокът на долара бързо бе притъпен, след като пазарът погледна по- дълбоко в данните.

Търговско- претегленият доларов индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, нарасна до 3- и половина седмичен връх на 86.491, преди отново да се понижи до 86.158, реализирайки печалба за деня от 0,24%.

Изявлението на Фед от сряда, което включваше и прекратяването на програмата на банката за количествени облекчения, бе фокусирано върху икономическото възстановяване на САЩ, което до голяма степен е в съответствие с подобрението на пазара на труда.

Не толкова оптимистична обаче бе картината за европейската икономика, чиято единна валута падна до 3- и половина седмично дъно на 1.2546, но впоследствие се възстанови до 1.2606, реализирайки загуба за деня от 0,19%.

Опасенията относно дефлация в Европа нараснаха, след като средногодишните данни за инфлацията в Германия показаха забавяне до 0,7% през октомври.

Това увеличи контраста между засилващата се икономика на САЩ с нейния възходящ тренд при пазарните лихвени проценти и очакванията, че Европа допълнително ще облекчи паричната си политика, което в крайна сметка би се отразило негативни за еврото.

Златото и среброто поевтиняха след силните данни за растежа на САЩ

Златото изгуби повече от 1%, достигайки 1200 долара за тройунция, а среброто достигна най- ниското си ниво за последните 4- и половина години в четвъртък, след публикуването на силните данни за икономическия растеж на САЩ, които допълнително засилиха опасенията, че от Фед може скоро да повишат лихвените проценти.

По- малкият търговски дефицит  и нарасналите разходи за отбрана на САЩ стимулираха растежа през третото тримесечие, но вътрешното търсене спадна, намеквайки за загуба на инерция, показаха данните от Министерството на търговията.

Продажбите на златото продължиха и днес, следвайки оптимистичните коментари на Фед за икономиката на страната и решението на централната банка да прекрати програмата си за изкупуване на облигации.

Анализатори споделиха, че очакванията са, че Фед може би ще увеличи лихвените проценти по- рано от очакваното, което би оказало допълнителна подкрепа на долара и би засилило натиска върху цената на златото.

Спот цената на метала падна до 1195.70 долара за тройунция, достигайки 3- седмично дъно и реализирайки загуба за деня от 1,1%.

Американските фючърси върху злато с доставка през декември поевтиняха с 26.30 долара до 1198.60 долара за тройунция при обем на търговията в съответствие с 30- дневната пълзяща средна.

В сряда централната банка до голяма степен пренебрегна пазарната волатилност, забавянето в Европа и слабите очаквания за инфлацията като фактори, които биха могли да ограничат прогреса към пълна заетост и достигането на инфлационните цели.

Печалбите на долара и данните, показващи слаб ценови натиск в Германия и Испания също се отразиха отрицателно върху благородните метали.

Като измерител на инвеститорските нагласи, от най- големият публично търгуван фонд, базиран на злато, в света, SPDR Gold Trust, заявиха, че запасите им са спаднали с 1.2 тона до 742.40 тона в сряда, достигайки 6- годишно дъно.

Миналата седмица от фонда докладваха най- голямото седмично понижение на запасите си за тази година, подкопавайки възможностите за каквото и да е поскъпване на златото.

Среброто изгуби 3,7%, достигайки 16.41 долара за тройунция в четвъртък, след като преди това бе достигнало най- ниското си ниво от март 2010 на 16.30 долара.

Спот платината изгуби 1,2% до 1239 долара за тройунция, докато спот паладият се понижи с 1,6% до 777.25 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: евро | долар | пазари | злато | сребро | йена

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини