162,6 млн. лв. са просрочените задължения на болниците

Това може да доведе до запориране на сметките на лечебните заведения

10:18 07.03.2015

Държавните и общинските болници имат просрочени задължения в размер на 162,6 млн.лв. На практика това означава, че сметките на болниците могат да бъдат запорирани във всеки един момент, което би довело до блокиране на работата им, съобщава БГНЕС.

Само за месец просрочените задължения на болниците са се увеличили с 14,8 млн. лв. На 31 декември 2014 г. просрочените дългове са били 147,8 млн. лв., докато на 31 януари, те вече са 162,6 млн.лв. От данните става ясно още, че просрочените задължения на държавните болници са малко над 132 млн.лв., а на общинските почти 30 млн.лв. Просрочените задължения на "Пирогов" към 31 януари 2015 г. възлизат на 12 млн.лв., на Александровска болница – 10,6 млн.лв., а на Царица Йоанна (ИСУЛ) – над 5 млн.лв. Многопрофилните болници за активно лечение в областните градове имат общо 61,7 млн.лв. просрочени задължения.

Към 31 декември 2014 г. дълговете на държавните и общински болници са в размер на 397 млн.лв. От Министерството на здравеопазването уточняват, че едва след предоставянето на Годишните финансови отчети за 2014 г., "като при необходимост ще се предприемат действия относно изискване от конкретни лечебни заведения на актуализирани погасителни планове и адекватни управленски решения".

В края на февруари от Българския лекарски съюз сигнализираха за наложен запор на сметките на 11 общински болници. Преди дни и от Сдружението на общинските болници предупредиха за опасност от фалити и блокиране на системата на здравеопазването. От Сдружението се обявиха и срещу Постановление на Министерския съвет, с което НЗОК е била задължена да плаща на болниците само след проверка за дължими данъци.

През седмицата от НЗОК напомниха, че лечебните заведения вече ще трябва да въвеждат данните на хоспитализираните пациенти в единна регистрационна система. Гратисният период за въвеждането на софтуера е 1 април. Системата ще отчита - приема и изписването на пациент от болницата в реално време. От НЗОК напомниха още, че от началото на следващия месец медицинските дейности, отчетени за пациенти, за които няма записи в регистрационната система, няма да бъдат заплащани. 

До момента само 88 болници подават данни в Регистрационната система, като по-малко от 50% от тях правят това регулярно, уточниха от НЗОК. В пет области - Велико Търново, Ловеч, Перник, Смолян и Търговище, няма нито едно лечебно заведение за болнична помощ, което да е внедрило регистрационната система. В шест области броят на въвелите системата спрямо общия брой договорни партньори на НЗОК е минимален: Благоевград - 1 от 13, Габрово - 1 от 6, Кюстендил - 1 от 6, Пазарджик - 2 от 13, Софийска област - 2 от 14, Ямбол - 1 от 4. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: болници | задължения | МЗХ | WannaCry

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини