Догодина болниците може да са 50 по-малко

Това предвиждат промените в Закона за лечебните заведения

Снимка: Стоян Йотов
12:18 04.05.2015

С 50 болници по-малко може да има от следващата година, ако парламентът приеме предложените промени в Закона за лечебните заведения. Това каза пред БНР министърът на здравеопазването Петър Москов.

С промените НЗОК ще получи правото да избира с кои болници да сключва договор според реалните потребности на населението, уточни той.

Петър Москов посочи, че предварителните разчети за размера на основния пакет на Здравната каса ще бъдат готови в края на юни. От догодина пациентите няма да доплащат за болестите, които са основните причинители на ранната смъртност и увеличената инвалидизация.

Министър Москов уточни, че спестените пари от съкращаването на администрацията от здравните заведенията в карето около Александровска болница ще отидат за медицинските работници и пациентите.

Той посочи, че за поредна година фирмите-доставчици на ваксини извиват ръцете на здравното министерство, но министър е уверен, че решение на проблема може да се намери. Той е категоричен, няма да работи под натиска на фирми.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: реформа | здравеопазване | болници | WannaCry

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини