„Който спори за това кои са вредните храни, е идиот“

Петър Москов, министър на здравеопазването

17:34 20.10.2015

Днес на съвместна пресконференция здравният министър Петър Москов и министърът на спорта Красен Кралев представиха концепцията на новия данък „вредни храни“. С допълнителен данък ще бъдат облагани четири групи храни и напитки. Това ще резултира в повишаване на цените за крайните потребители на продуктите, които имат добавена захар, много сол, растителни масла и кофеин.

Още от зараждането на идеята за новия налог, той срещна сериозна съпротива и ползите от него бяха поставени под съмнение. Експерти смятат, че той няма да постигне основната си цел – подобряване на здравето на българите. Нещо повече, той е във вреда на бизнеса и ще доведе до съкращаване на работни места. Освен това критериите „вредни“ и „нездравословни“ са трудно приложими.

В отговор здравният министър заяви, че за това кои храни са вредни и кои не, са се позовали на данни на конкретни специалисти и на науката. А твърденията за загубата на работни места според него са подчинени на лобистки интереси. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: приходи | здравеопазване | WannaCry | пушене на закрито

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини