Лагард загрижена за глобалния икономически растеж

Според нея той ще остане умерен и може би по-слаб от прогнозираното

Глобалният икономически растеж вероятно ще бъде по-слаб от очакваното, в резултат на по-бавното възстановяване на развитите икономики и по-нататъшното забавяне в развиващите се страни. Това заяви ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, предаде Reuters.

Лагард предупреди развиващите се икономики като Индонезия „да бъдат бдителни“ относно потенциални негативни влияния върху тях, породени от забавянето в китайската икономика, по-строгите световни финансови условия, както и перспективите за увеличаване на основния лихвен процент в САЩ.

„Като цяло очакваме глобалният растеж да остане умерен и вероятно по-слаб, отколкото прогнозирахме през юли миналата година“, заяви тя пред студенти в началото на двудневното си посещение в индонезийската столица.

През юли МВФ прогнозира глобален растеж от 3,3% през тази година, малко под миналогодишния от 3,4% и под предварително прогнозирания от 3,5 процентни пункта.

Лагард заяви, че китайската икономика се забавя, макар и не рязко и неочаквано, приспособявайки се към нов модел на растеж.

Преходът към по-пазарно ориентирана икономика и отслабването на рисковете, изградени през последните години, е сложен процес, който може да се окаже малко по-неравномерен, обясни ръководителят на МВФ.

„Това значи, че властите разполагат с политическите инструменти и финансови буфери за управление на този преход“, поясни тя.

Лагард, която посещава Индонезия за пръв път от 3 г., изрази увереност, че най-голямата икономика в Югоизточна Азия има „правилните инструменти, за да реагира своевременно“ на глобалната волатилност.

„Имате много стабилни публични финанси с общ държавен дълг в рамките на 20-те процента от БВП, имате сравнително малък дефицит“, обяви тя преди срещата си с президента Йоко Уидодо.

Ръководителят на МВФ допълни, че очаква азиатските икономики да продължават да водят глобалния растеж, но има рискове за по-нататъшно забавяне на техния собствен с оглед неотдавнашните сериозни трусове на финансовите пазари.    
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: МВФ | рискове | посещение | Кристин Лагард | икономики | Индонезия | Бионсе | Такси-С-Експрес | саудитски инвестиционен фонд

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини