Приватизацията на болници се отлага

Лечението на социално значимите заболявания ще е 100% безплатно, обяви здравният министър

Снимка: Стоян Йотов
09:40 02.07.2015
Продажбата на болници се отлага. Текстовете за приватизация на лечебните заведения ще бъдат оттеглени между първо и второ четене на Закона за лечебните заведения, обяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов пред бТВ.

Според Москов забраната за продажба на болници ще отпадне в един момент, но сега той ще оттегли предложението си, за да получи подкрепа от партиите за другите реформи. Важни са здравната карта и последващата акредитация на лечебните заведения, уточни министърът.

Относно обвиненията на уволнените директори на болници, Москов обяви, че те ходят по телевизиите и обясняват какви прекрасни хора са и колко лош е министърът. Той обясни защо е отстранил проф. Димитър Димитров като шеф на Окръжна болница "Св. Анна" – въпреки решение на Управителния съвет на болницата той е оставил близо 7 млн. лв. в КТБ. Здравният министър обяви, че ще подаде сигнал в прокуратурата срещу проф. Димитров.

Шефът на болница „Св. Иван Рилски” пък бил отстранен заради обществени поръчки. Москов даде пример с новото ръководство на лечебното заведение, което спряло поръчка за апаратура за 700 хил. лв. и е осигурило същата апаратура като дарение, и е поръчало храна за болните за 200 хил. лв. по-малко.

Целта на реформата е здравеопазването да се хуманизира. Сега всички доплащат – и бедни, и богати, а в бъдеще лечението на социално значимите заболявания ще е 100% безплатно, уточни здравният министър.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: реформа | здравеопазване | приватизация | болници | отлагане | WannaCry

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини