Рекордно ниско ниво на крайната бедност по света

Ние можем да се окажем първото поколение в историята, което ще преодолее крайната бедност

10:28 05.10.2015

Броят на хората, живеещи в крайна бедност по целия свят е вероятно да спадне под 10 на сто от световното население през 2015 г., според прогнозите на Световната банка. Докладът дава надежди, че намаляването на бедността в света се движи към историческо ниво и може да доведе до край на бедността до 2030 г.

Според последните данни тази година най-бедните хора на планетата са 702 милиона души, или 9,6% от световното население. През 2012 година, те са били 902 милиона или 12,8 на сто от населението на света. За сравнение, техният дял през  1999 г. е бил 29%. Президентът на Световната банка Джим Йон Ким съобщи пред журналисти, че институцията вдига прага, под който се смята, че човек живее бедно, от 1,25 на 1,9 долара на ден.

Ким заяви, че продължаващият спад на бедността се дължи на силните темпове на растеж в развиващите се страни през последните години, както и на инвестициите в образованието и здравеопазването.

Той предупреди обаче, че със забавянето на глобалния икономически растеж, както и хората, които живеят в нестабилни и засегнати от конфликти държави, целта да се сложи край на бедността остава много амбициозна.

„Ние можем да се окажем първото поколение в историята, което ще преодолее крайната бедност“, заявява президентът на банката Джим Йон Ким.

Крайната бедност се разраства в Африка, южно от Сахара, където тази година засяга над 35 на сто от населението.

През април 2013 г., девет месеца, след като Ким стана президент на борда на Световната банка, той прие целта да се сложи край на бедността до 2030 г.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: свят | доклад | Световна банка | правосъдна система

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини