Синдикатите няма да протестират срещу цената на тока

Пламен Димитров прогнозира нови протести тази есен

14:42 12.09.2015

„Нас не ни е канил никой, затова ще се въздържим от участие в протеста този път. След като са решили, че сами могат да се справят, нека направят протеста самички.” Това заяви по повод организирания от бизнеса протест срещу повишението в цените на тока президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на посещението си в Бургас, предаде Kmeta.bg.

Липсва координация между КНСБ и работодателските организации за предстоящия протест, свързан с поскъпването на тока за индустрията. Той е планиран за 30 септември от 11:00 ч. в столицата.

Димитров бе в Бургас, за да вземе участие в среща между представители на синдикалната организация и кандидатите за кметове в общината. В разговора се включиха представители на политическите партии ГЕРБ, БСП, АБВ, Реформаторски блок, БДЦ и ДПС. Целта на дискусията беше да се обсъдят възможностите за икономическото развитие на региона и да се набележат решения на някои от най-сериозните социални проблеми.

Лидерът на КНСБ подчерта, че съществуват редица нерешени въпроси във всички сектори, които водят до напрежение и съвсем скоро могат да се очакват протести.

„На първо място сериозни проблеми за решаване има в енергетиката. Това е в целия сектор – като се започне от добива на въглища, производство на ел. енергия, както и в индустриалната сфера. В предприятията, работещи в сферата на машиностроенето и металургията, вече започнаха да се усещат ефектите от увеличените цени на тока. Затова започват да се обмислят мерки за оптимизация на разходите. Няма засега обявени съкращения, но аз очаквам и това да се случи. И това ще бъде капката, която ще изкара хората на улицата”, коментира Димитров.

По думите му „тази картина” не се влияе от изборите и не може да се обвърже с тях, тъй като процесът е естествен. Според него обаче е възможно по време на предизборната кампания да има съпътстващи протести и социални конфликти.

Пред кандидат-кметове в Бургас Пламен Димитров заяви, че е нужно много преди изборите да се говори и да се работи за децентрализация. Той подчерта, че в момента има 111 нормативни акта, които вменяват задължения на местната власт, без да е осигурено конкретно финансиране за това.

Синдикалистът изтъкна още, че един от основните проблеми пред страната ни е липсата на достатъчно квалифицирана работна ръка. „Младите и образовани хора напускат и на пазара на труда не останаха квалифицирани хора. А няма хора, защото няма пари”, заяви Димитров.

По последни данни между 50 и 70 хил. българи годишно напускат страната, за да търсят работа в чужбина. Статистиката сочи, че от 64 хил. завършили средно образование през тази година, 2/3 са заявили готовност да се изнесат от родния си град или да заминат направо в чужбина.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: цени | Пламен Димитров | електроенергия | работници | трудов пазар | работодатели | протести | синдикати | децентрализация

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини