Цената на тока трябва да се повиши

Все още не е ясно какво ще стане с износа на ел. енергия

11:28 01.06.2015

Необходимо е увеличение на цената на тока. Това заяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев, предаде Агенция „Фокус“.

Според него трябва да стане ясно как ще се формира крайната цена за потребителите на регулирания пазар от 1 юли. Експертът обясни, че увеличението на цената за задължения към обществото със 112%, което се предлага от КЕВР, ще повиши разходите на предприятията.

„Около 30 млрд. киловатчаса се консумират на пазара в страната. От тях половината се потребява от индустрията, а другата половина – от бита, както и малките и средни предприятия. След като задълженията се разпределят върху всички, е естествено, че това ще влоши конкурентоспособността“, каза проф. Тасев. Той допълни, че все още няма отговор на въпроса, какво ще стане с износа на тока. 

„Очевидно не са отчетени тези 210 млрд. киловатчаса, които обичайно нашата страна изнася на годишна база. Ако конюнктурата в региона благоприятства и цените, на които нашите търговци могат да изнасят електроенергия и те са конкурентноспособни, то тогава при тази цена за отговорност към обществото допълнително могат да бъдат акумулирани още 400 млн.“, поясни проф. Тасев.

Той отчете като положителна тенденция, че постепенно икономиката у нас започва да се раздвижва. Експертът изтъкна, че проблемът с цените на тока не е в техния размер, а в ниските доходи на потребителите.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ток | потребление | цена | износ | задължения | промишленост

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини