Винарите недоволни заради орязани субсидии

Секторът не е посочен като приоритетен при кандидатстване, ще сезира Брюксел

08:50 21.10.2015

Български винопроизводители ще сезират Европейската комисия  заради утежнени условия за придобиването на европейски субсидии за модернизиране на избите до 2020 г. Причината е, че в наредба на земеделското министерство секторът е определен за неприоритетен и няма да ползва бонус точки при одобрение на проектите, каквито ще се полагат за преработватели на мляко, месо, плодове и зеленчуци. Винпромите ще атакуват наредбата в съда, а в краен случай ще излязат и на протест, заяви вчера Радослав Радев, шеф на Националната лозаро-винарска камара, пише "Труд".

”Обидно е. Станахме свидетели на смешни спорове дали гроздето е плод или не е. От министерството на земеделието дори посочиха, че десертното грозде е плод, а виненото не било. Недопустимо е някой чиновник в някаква канцелария да решава съдбата на цял бранш”, каза Радев.

„Категорично проекти за модернизация на винзаводи по мярка 4.2 на новата Програма за развитие на селските райони ще бъдат одобрени. Целият ресурс по мярката е 270 млн. евро до 2020 г. Толкова много средства не могат да бъдат изразходвани само от производителите на плодове, зеленчуци, месо и мляко, така че със сигурност ще останат средства за винопроизводство”, коментира аграрният зам.-министър Васил Грудев.

Той обаче бе категоричен, че винопроизводството няма да стане приоритетен сектор. ”Ако го направим, целият ресурс ще бъде усвоен от винопроизводители”, посочи той.

Българските предприятия ще могат да се модернизират и да закупят нови машини само ако 50% от суровината, която преработват, е закупена от регистрирани български земеделски производители, съобщи аграрният зам.-министър Васил Грудев по повод обвиненията, отправени от винопроизводители.

Той определи изискването като “революционно”, защото ще даде стимул за развитието на секторите плодове, зеленчуци и животновъдство. Преработката и производството на български зеленчуци е спаднало 10 пъти за 20 години, даде пример той.

Зам.-министърът припомни, че лозаро-винарският сектор е единственият, който има програма, насочена изключително и само към него с бюджет от 133 млн. евро в периода от 2014 до 2018 г. В нея обаче не са включени средства за модернизация на избите.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: протест | субсидии | ЕК | винопроизводители | сигнал