Бизнесът поиска опростени процедури за еднодневните договори

През 2015 г. са сключени 72 хил.

18:21 11.04.2016

Бизнесът поиска опростени процедури за сключване на еднодневни трудови договори. Това съобщи вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин след края на Националния съвет за тристранно сътрудничество. 

”Темата с еднодневните договори продължава тази седмица на съвместно заседание на комисиите по демографска и трудова политика и по земеделие. Там ще бъде предоставена информацията за лицата, които са наети по еднократен трудов договор и мерките за опростяване на правилата за сключването му”, допълни той.

Общо 1004 са земеделските производители, които са използвали еднодневни трудови договори за миналата година, стана ясно от представения анализ на Главната инспекция по труда. Те основно са били в лозарството, брането на малини и производството на картофи и други земеделски дейности.

По информация на Главната инспекция по труда от 20 юли 2015 година до края на годината има закупени 81 хил. дневни трудови договора и върнати около 9 хиляди такива, тоест реално използвани са 72 хил. договора.

”Това са трудови, а не хора, които стоят зад тях”, уточни социалният министър и допълни, че началото на годината има 15 хил. договора, които вече са купени и използвани от работодателите.

От Инспекцията по труда обаче отчетоха, че все още много работещи не знаят, че не се губят социални права с еднодневните договори, има и много случаи на отказ да се сключи такъв, да се предостави лична карта от страх да не се загубят социални плащания.

Синдикатите поискаха повече информация за това колко души стоят зад сключените договори. Те посочиха, че имат данни, че зад много договори стои един и същи работник. Синдикатите изразиха и притеснение еднодневните договори да не се разширяват в други браншове - нещо, което поискаха и представителите на работодателските организации.

От бизнеса поискаха много по-опростени процедури по наемане с дневен договор, защото земеделските стопани нямали достатъчно административен капацитет. Те поискаха и внасянето на осигуровките да става след приключването на кампанията.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: земеделие | бизнес | зоокът | Античен комплекс Сердика

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини