Дадоха пробен старт на българската независимна енергийна борса

Тя ще заработи реално от януари, а битовите абонати ще могат да излязат от регулирания пазар от април

Снимка: Стоян Йотов

Днес бе даден пробен старт на Българската независима енергийна борса (БНЕБ). За начало тя ще функционира тестово, а на пълни обороти – от началото на 2016 година, съобщи репортер на Economic.bg.

"За първи път дори в Европа ще проведем първата демонстрационна сесия, на която ще покажем функционалностите и възможностите на електронната система за борсова търговия, на която ще се провеждат тръжните сесии за пазар „Ден напред“ в България", каза изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов коментира ключовите моменти от либерализацията. Най-важният от тях е решителна стъпка от административно определяне на цените към преминаването към борсово определяне, което дава възможност цените да имат своето реално отражение. 

Другата важна стъпка е условията за прозрачност на търговията и за равнопоставеност на участниците на енергийната борса. По думите му ще бъдат дисциплинирани енергийните дружества и търговците, които много по-точно ще изчисляват количествата, които да предлагат или купуват от борсата и момента, в който ще правят това. 

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че най-важното в процеса е да се дефинира групата на уязвимите потребители и да се търсят механизми за защитата им. 

Българската енергийна независима борса (БНЕБ) е регистрирана през януари 2014 г. като 100% дъщерно дружество на „Български Енергиен Холдинг“. Лицензът й е издаден от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в срок 10 години. Лицензията е издадена за дейността „организиране на борсов пазар на електрическа енергия“ в България. БНЕБ има за цел създаването и развитието на прозрачен и ефективен борсов пазар в България, който да се присъедини към вътрешнообщностния електроенергиен пазар на ЕС.

Днес бяха извършени и първите сделки с количества от АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Мрица Изток 2". 

Първоначално електроенергия ще бъде доставяна от държавните предприятия - АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2" и водноелектрическите централи на Националната електрическа компания (НЕК). Впоследствие на борсата ще стъпят американските централи и останалите производители.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ток | оценена | Чинкуе Тере | екотакси

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини