Категорично съм против данък "Перник"

Не е сериозно да се обсъжда тази идея, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров

Снимка: Стоян Йотов
11:15 03.12.2015

Президентът на КНСБ Пламен Димитров и депутатът Мартин Димитров се обявиха против въвеждането на пътна такса за колите, които влизат в София и нямат столична регистрация. 

Предложението се лансира и от няколко дни и бе нарече "данък Перник", заради големия поток коли, които влизат в столицата от миньорския град.

"Аз съм категорично против такава такса и се надявам повече да не ми бъде задаван този въпрос. В целия Европейски съюз говорим за свободно придвижване на работна ръка, стоки и капитали и на този фон да говорим за такса за коли, които влизат в София от съседен град, е несериозно. Аз съм софиянец, но вярвам в свободното движение на автомобили и хора, а не в софийското жителство", обясни Мартин Димитров в сутрешния блок на bTV. Според него ако се прави нещо в посока облекчаване на трафика, то това трябва да е развитието на метрото.

"Не е сериозно да се обсъжда тази идея. В случая става въпрос за увеличаване на приходите от местни данъци и такси, но не това е начинът. Факт е, че от 264 общини само 30 са на собствени приходи, а другите са на изравнителни източници. Но да се въвежда такса за движение от град в града е несериозно. Като се цели облекчаване на трафика хората са го измислили – четни и нечетни номера, ограничен достъп до централните части и т.н. Не трябва да откриваме топлата вода", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Димитров заяви, че единственият източник за допълнителни приходи може да бъде само данък върху недвижимостите. 

"Трябва да се мисли в посока изграждане на нови подлези, пътища, паркинги, не в подобни дискриминационни предложения. То обаче не трябва да се подценява, тъй като за няколко дни набра и отрицателни и положителни отзиви", допълни Мартин Димитров.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Пламен Димитров | кръвно

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини