Кражба оставя Витоша без изкуствен сняг

Това ще забави старта на ски сезона в планината

10:49 28.12.2015

Поредна атака срещу съоръженията в планина Витоша. От няколко машини за технологичен сняг са откраднати важни компоненти. Това ще забави старта на ски сезона във Витоша точно преди очакваното трайно застудяване, което щеше да позволи употребата им.

Съоръженията от години се поставят от „Витоша ски” около пътеката за Меча поляна на единствената хомологирана писта „Витошко лале” 1. Крадците са посегнали срещу оръдията през нощта на 27 декември, след многото коментари, че на Витоша е лошо да се карат ски. Саботажът е извършен чрез кражба на захранващи и информационни кабели и куплунги, без които оръдията не могат да функционират, предава „24 часа”.

Щетите се оценяват на около 5000 евро, но паричната стойност не е най-големият проблем за възстановяването им – нужните резервни части трябва тепърва да се поръчат и да бъдат доставени от чужбина. От дружеството „Витоша ски“ изразиха учудването си кой би имал интерес да краде такива специализирани кабели, неприложими при каквато и да било друга техника и практически непродаваеми в България.

Заради това се смята, че става въпрос целенасочен саботаж на старта на ски сезона на Витоша. Престъпниците са заснети от охранителните камери и кадрите вече са изпратени в полицията за разпознаване и образуване на производство. Вероятността това да не са случайни апаши, а добре познати противници на развитието на зимните спортове у нас, е голяма.

По време на последните стартове от световната купа на Банско пък бе взривен трансформатор, за да може да се саботира състезанието и така България да влезе в черния списък на ФИС.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: кражба | Витоша ски | ски сезон | новинарски заглавия | транспорт на бъдещето | вакуум тунел