Ще орежат ли правата на работещите при Brexit?

Голяма част от трудовите права идват от европейското законодателство

11:35 17.06.2016

Очакванията за насрочения на 23 юни референдум за излизане на Великобритания от ЕС са противоречиви. Мнозина обаче очакват, че ако Brexit стане факт, ще има драстични промени в условията за работещите, състоящи се в орязване на правата им.

Въпреки че ЕС в момента е основен фактор за засилване правата на работещите и повечето от промените са залегнали в правото на Обединеното кралство, съществуват опасения, че трудно извоюваната защита може постепенно да бъде загубена.

Аргументът за повече суверенитет на активистите за Brexit е от ключово значение, разбира се. Според тях влошаване не би трябвало да се очаква, тъй като страната вече няма да е зависима от чуждо законодателство, ще се спестят и ненужни разходи и друга тежест върху британските предприятия, пише News.

От ЕС възникват някои трудови права в Обединеното кралство като правото на платен отпуск, регламентирането на броя часове, които служителите могат да бъдат задължени да отработят и почивката по време на работния ден. От решаващо значение са действията за защита срещу дискриминация за хората въз основа на пол, раса, религия, увреждания, възраст и сексуална ориентация.

Мнозинството от наблюдатели посочва, че ако Великобритания иска да продължи бъдещи търговски сделки с ЕС, тя ще трябва да запази част от законодателството, независимо, че вече не е в Съюза. Ситуацията е подобна на тази на Норвегия. Това означава, че вероятността правата на работещите да бъдат променени е значително по-малка. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | промени | нелегална продажба | обсада | кредитор на БДЖ | поправка | дело замръсен въздух

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини