Tesla строи завод на мястото на ядрена централа?

Реакторите на съоръжението във Франция ще бъдат спрени тази година

19:31 08.04.2016
Американският производител на електромобили Tesla ще строи завод във Франция, който ще бъде изграден на мястото на функционираща в момента атомна централа, предаде Reuters.

Наскоро главният изпълнителен директор на Tesla Елън Мъск заяви, че иска да изгради нов завод в Европа, а министърът на енергетиката на Франция Сеголен Роаял обаяви, че разполага с перфектното място. 

Става въпрос за атомната централа Fessenheim, чийто реактор по план трябва да бъде изключен в края на тази година. Най-старото ядрено съоръжение във Франция няма да бъде обновявано, което означава, че персоналът на централата ще бъде освободен.

 Ако обаче американската компания реши да изгради своя завод в района, служителите могат да бъдат преквалифицирани и да започнат работа за Tesla, се казва в съобщението.

В края на този месец предстои среща между Сеголен Роаял с Елън Мъск. На този етап все още не е ясно дали американската компанията наистина има интерес към предложението. Неотдавна Мъск обяви, че районът на Елзас е отличното място за изграждането на завод, тъй като граничи с Германия и Швейцария.

Франция е най-големият пазар за електрически автомобили в Европа. Страната предоставя държавни субсидии в размер до 10 000 евро на автомобил, добавя Reuters.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: завод | Франция | регион

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини