Tesla строи завод на мястото на ядрена централа?

Реакторите на съоръжението във Франция ще бъдат спрени тази година

Американският производител на електромобили Tesla ще строи завод във Франция, който ще бъде изграден на мястото на функционираща в момента атомна централа, предаде Reuters.

Наскоро главният изпълнителен директор на Tesla Елън Мъск заяви, че иска да изгради нов завод в Европа, а министърът на енергетиката на Франция Сеголен Роаял обаяви, че разполага с перфектното място. 

Става въпрос за атомната централа Fessenheim, чийто реактор по план трябва да бъде изключен в края на тази година. Най-старото ядрено съоръжение във Франция няма да бъде обновявано, което означава, че персоналът на централата ще бъде освободен.

 Ако обаче американската компания реши да изгради своя завод в района, служителите могат да бъдат преквалифицирани и да започнат работа за Tesla, се казва в съобщението.

В края на този месец предстои среща между Сеголен Роаял с Елън Мъск. На този етап все още не е ясно дали американската компанията наистина има интерес към предложението. Неотдавна Мъск обяви, че районът на Елзас е отличното място за изграждането на завод, тъй като граничи с Германия и Швейцария.

Франция е най-големият пазар за електрически автомобили в Европа. Страната предоставя държавни субсидии в размер до 10 000 евро на автомобил, добавя Reuters.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: завод | Франция | регион

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини