Депутатите намалиха лихвата за просрочени задължения

Спешните промени са заради високите лихви по делото за АЕЦ "Белене"

Снимка: Стоян Йотов
14:42 19.10.2016

Депутатите подкрепиха предложението на Реформаторския блок законната лихва за забава по търговски договори да бъде намалена с 2 пункта до 8% плюс размера на основния лихвен процент (който е 0%). Промените минаха на първо четене, подкрепени от всички парламентарни групи. Размерът на законната лихва, дължима от физическо лице ще се определя като сборът от ОЛП плюс 4%.

Една от причините за настоящите промени е течащата лихвата по делото за АЕЦ „Белене”. Съгласно нашето законодателство лихвата върху обявената от Арбитража сума се изчислява като към законната 10% лихва се добавя и основният лихвен процент на БНБ.

Ако промяната бъде спешно приета, определените от арбитражния съд в Женева ежедневни лихви от над 330 хил. лв. за забава на погасяването на 620 млн. евро за АЕЦ „Белене” ще се намалят с над 60 хил. лв. Като цяло дължимите лихви ще се намалят с 20%, изчислиха по-рано от РБ.

Сред мотивите на законопроекта е, че надбавката за плащане на просрочени задължение от над 10% е определена у нас преди повече от 20 години при съвсем различна икономическа и финансова обстановка – икономическа нестабилност, висока инфлация и съответно висок основен лихвен процент на БНБ. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: лихва | АЕЦ Белене | търговци | промени | Миляна Велева | Microsoft Corp | трилион