ЕБВР инвестира $ 33 млн. в проекта на Dundee Precious Metal в Крумовград

Банката ще придобие до 9.99% от канадската компания

Снимка: ЕВБР
22:05 23.12.2016

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) инвестира милиона 32.7 млн. долара в развитието на проекта за добив на злато и сребро на в Крумовград. Банката ще придобие до 9.99% в Dundee Precious Metal.

Компанията, чиито акции се търгуват на фондовата борса в Торонто, е специализирана в добив и преработка на злато и мед. Тя стъпва на българския пазар през 2003 г. с придобиването на златната мина в Челопеч. ЕБВР подкрепя модернизацията и развитието на тази проект.

Разширявайки дейността си в България, Dundee Precious Metal планира да инвестира 184 млн. долара в открит рудник край Крумовград, където въвеждането на дигитални и технологични иновации ще преобразят ключови аспекти на минното дело, се казва в съобщение на банката до медиите.

Инвестицията ще подобри ефективността и безопасността на проекта чрез усъвършенствана телекомуникационна система, основана на "интернет на нещата", като оборудването може да изпраща, получават и анализира данни за оптимизиране на разходите и управление на рисковете. Тя също така ще положи началото на интегрирана съоръжение управление и рециклиране на отпадъците, и подобряване на процеса на флотация. Мината се очаква да бъде пусната в експлоатация до края на 2018 г..

Добивната промишленост и металообработването са ключови сектори от българската икономика. Те съставляват около 20% от стойността на годишното промишлено производство и 12% от годишния износ. В сектора на добивната промишленост директно работят около 26 хил. души, като той е значителен източник на заетост чрез свързаните с него индустрии.

През 2016 г. ЕБВР е инвестирала 620 млн. евро в българската икономика. През следващите години банката ще се стреми да запази нивото на инвестиции в размер на около 200 млн. евро годишно в отговор на местното търсене.

Към днешна дата ЕБВР - един от най-големите институционални инвеститори в България - е инвестирала над 3.4 млрд. евро в повече от 230 проекти в страната. Около 80% от инвестициите на банката в България са в частния сектор.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: добив | злато | инвестиция | прекратена | Тери Гу | Ян Лиу | архитекти | Газпромекспорт

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини