Храните във Великобритания поскъпват след Brexit

Европейските работници са ключови за хранителната индустрия на Острова

14:36 10.12.2016

Цените на храните във Великобритания ще се увеличат след Brexit, ако в страната има недостиг на работници от Европа. За това предупредиха от хранителната индустрия на Острова.

Над 30 асоциации от бранша обявиха в писмо до британския вестник Guardian, че вече са загубили част от работниците си, след като Кралството гласува за излизане от Европейския съюз.

В писмото се подчертава важната роля на европейците, работещи на Острова, и  се изисква от правителството да постави недвусмислени условия за правото им да останат, дори след откъсването от ЕС.

Много от британските работодатели в хранителната индустрия също се изказаха по темата.

Трябват ни хора, които разбират средиземноморската храна, как се приготвя, а тези умения не се намират лесно сред британците. На нас винаги ще ни трябват хора от чужбина, посочва Моника Линтън, основател на хранителна компания.

Питър Хардън, създател на верига лондонски ресторанти, също се обяви срещу последиците от Brexit за бизнес като неговия.

Писна ми да слушам, че имаме нужда от квалифицирани работници. Да, трябват ни ракетни инженери и неврохирурзи, но и нашата индустрия е важна. Но тя зависи от неквалифициран труд, а местното население не е особено мотивирано да преследва подобна кариера, отбеляза Хардън.

Близо 4 млн. души във Великобритания работят в хранителния сектор от прибиране на реколтата до продажби на готовите продукти. Над 1/3 от работниците в хранителното производство са от ЕС.  
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | ЕС | храни | поскъпване | кредитор на БДЖ | Tableau Software | Окото | Окото на Дубай

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини