Борисов задейства Националния план за защита при бедствия

Министрите ще обявят понеделник за ден на национален траур

Борисов задейства Националния план за защита при бедствия

Снимка: Economic.bg

312 ~ 1 мин. четене

Премиерът Бойко Борисов задейства Националния план за защита при бедствия. Подготвя се решение на Министерски съвет за обявяване на понеделник (12.12.2016) на ден за национален траур, съобщиха от правителствената пресслужба.

В село Хитрино министър-председателят ръководи работата на  Националния щаб за изпълнение на плана за действие. В щаба участват още вицепремиерите Румяна Бъчварова и Томислав Дончев, министрите на транспорта и здравеопазването Ивайло Московски и Петър Москов, както и главният секретар на МВР Георги Костов и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” гл. комисар Николай Николов.

В рамките на деня започва подпомагането на пострадалите с еднократна помощ от 325 лв. и се оказва съдействие на хората останали без подслон.

 Сформира се  комисия, която да започне оглед на щетите и спешното подпомагане на пострадалите. В комисията ще работят представители на местната власт, пожарната, заедно с представители на АСП, РДНСК Шумен и РДНСК Варна.

Създадена е организация за доставяне на кръв и кръвни продукти към МБАЛ-Шумен от цялата страна. Изпратен е реанимационен екип от Варна в  Шумен, който да окаже допълнителна помощ. При необходимост има готовност и за транспортиране на пациенти с въздушен транспорт. 

Подкрепи Economic.bg