КРИБ настоява „Овергаз“ да заяви бързо необходимите количества

В противен случай общественият доставчик няма да може да предложи каквато и да е гъвкавост към крайните клиенти

15:33 22.12.2016
Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) се присъединява към протестната позиция на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) относно незаявяването на доставки на природен газ от „Овергаз Мрежи“ АД в сроковете по договорите за обществена доставка.

Уверени сме, че това ще доведе до ситуация, подобна на причинената от същото дружество в края на 2015 г., когато на 31 декември 2015 г. то заяви цялата си годишна консумация за 2016 г. към „Булгаргаз“ ЕАД поради спрени доставки от техния доставчик, се казва в становището. Работодателската организация смята, че ако подобно заявяване на обеми природен газ след изтичане на срока по договора за обществена доставка отново бъде позволено, финансовите последствия за всички крайни клиенти на природен газ в България ще са още по-тежки.

Съгласно действащото законодателство „Булгаргаз“ ЕАД осъществява обществена доставка при условия, съответстващи на договорите му за покупка на природен газ. При евентуално заявяване на допълнителни непредвидени количества, извън договорените с неговия доставчик „Газпром Експорт“, в конретния случай  за нуждите на „Овергаз Мрежи“ АД, гъвкавостта по договора за цялата предстояща 2017 г.. за надзаявяване без финансови санкции за „Булгаргаз“ ще бъде до голяма степен, ако не и изцяло изконсумирана.

Общественият доставчик няма да може да предложи каквато и да е гъвкавост към крайните клиенти в България, както е уредено в договора за обществена доставка. Това ще доведе до невъзможност през предстоящата годината за изпълнение на увеличени заявки за доставка от останалите клиенти на „Булгаргаз“ без налагането на финансови санкции върху тях, е становището на КРИБ.

Също така, незаявяването на количествата природен газ в договорения срок от страна на „Овергаз Мрежи“ АД неизбежно ще нанесе допълнителен финансов удар върху всички останали клиенти на обществения доставчик поради факта, че за обемите природен газ, необходими за удовлетворяване „непредвидените“ нужди на съответното газоразпределително дружество, "Булгаргаз" не разполага с осигурен капацитет за пренос през територията на Румъния за 2017 г. и за да бъде в състояние да осъществи евентуална доставка ще бъде принуден да участва в нови търгове за разпределение на краткосрочен капацитет за пренос, чиято цена неколкократно надвишава цената за годишен капацитет, какъвто „Булгаргаз“ успешно осигури на проведения от „Трансгаз“, Румъния, търг през септември 2016 г. за всички останали клиенти, подали навреме своите заявки.

Съществуващата нормативна рамка не предвижда механизъм, по който тези допълнителни разходи на Булгаргаз да бъдат прехвърлени върху конкретния причинител, и следователно ще бъдат разпределени върху всички клиенти чрез увеличение на регулираната цена за обществена доставка в следващия ценови период. Реално заради едно дружество ще се стигне до поскъпване за всички клиенти на природен газ, в това число за топлофикационните дружества и останалите газоразпределителни предприятия.

С оглед на обсъжданите в момента в КЕВР промени по Наредба 2 за регулиране на цените на природния газ, които ще позволят Обществения доставчик да фактурира такива допълнителни разходи на виновно причинилия ги, и предстоящото влизане в сила на изменената Наредба 2 на 30 декември 2016 г., КРИБ настоява да не допускате до 30 декември 2016 г., Общественият доставчик да приеме и подпише договор за доставка на нови/непредвидени обеми.

В противен случай, ще бъдем принудени да предприемем всички необходими действия да защитим интересите на индустрията, включително чрез незабавни стачни действия.
Вярваме че нашата позиция ще бъде подкрепена от всички топлофикационни дружества, както и от останалите потенциално потърпевши крайни клиенти на природен газ в страната.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Газпром | пробиви

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини