Президентският вот в Австрия анулиран от Конституционния съд

Предстои провеждането на нови избори за държавен глава

13:32 01.07.2016

Конституционният съд в Австрия анулира проведените през миналия месец президентски избори, съобщава BBC.

Вотът бе изключително оспорван и в крайна сметка бе спечелен от независимия кандидат и бивш лидер на Зелените Александър Ван дер Белен. Главният му опонент Норберт Хофер, номиниран от крайнодясната Партия на свободата обаче оспори изборния резултат.

Според Хофер и съпартийците му вотът по пощата, който се оказа решаващ за победата на Ван дер Белен, е бил неправилно преброен в 94 от общо 117-те избирателни секции.

 Хиляди гласове са били отворени по-рано от допустимото според изборните правила, а някои от преброяващите не са били оторизирани за тази дейност. На някои чужденци и граждани под 16 г. също е било разрешено да гласуват. Именно с тези аргументи те сезираха Конституционния съд.

„Жалбата срещу изборите на 22 май, подадена от лидера на Партията на свободата Карл-Хайнц Щрахе, беше уважена“, заяви председателят на Конституционния съд Герхард Холцингер.

Сега изборите в алпийската държава ще се повторят през септември или октомври. По волята на съда, за рестартирането на изборната процедура, настоящият президент Хайнц Фишер ще бъде временно заменен от трима депутати, един от които е Хофер.

Ако бъде избран, Хофер ще се превърне в първия крайнодесен държавен глава в страна от ЕС.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: кандидати | конституционен съд | избори | президент | резултати | Национална камара на автосервизите в България | Fenty | синдикат на железничарите