"Струма" остава недовършена без решение за Кресненското дефиле

Остават само 60 км от магистралата до Гърция

14:02 30.08.2016

„Остават само 60 км до пълното завършване на автомагистрала „Струма“, като така ще спасим много човешки животи”. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която присъства на първата копка на 24-километровия участък от Кресна до Сандански на магистрала "Струма". 

Според договора отсечката трябва да бъде завършена през пролетта на 2019 година, но очакванията са тя да е готова още в края на 2018 г. Участъкът се изгражда със средства от оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“, а неговата стойност е 234 123 012 лв. без ДДС. 

Регионалният министър подчерта, че при изграждането на "Струма" се мисли и за опазването на природата, но това са най-трудните 60 км от аутобана. Скоро ще започне и реалното строителство на участъка от автомагистрала „Струма“ от Благоевград в посока към Крупник. Павлова разчита съвсем скоро да завършат процедурите по отчуждаване на земите, така че да започне реалното строителство от двете страни на Кресненското дефиле. 

Регионалният министър предупреди, че ако до края на тази година не се намери общо решение с неправителствения сектор за изграждането на отсечката през дефилето, това означава, че най-тежкият и най-критичен участък от автомагистрала „Струма“ ще остане недовършен. 

Причината е, че всички проекти на държавата за трасето през Кресна до момента срещат съпротивата на еколози. Ако се забавим още, страната ни няма да успее да усвои в срок европейските пари, с които трябва да строи

Общата дължина на лот 3.3 от АМ „Струма“ е 23,6 км. В участъка между Кресна и Сандански ще бъдат изградени 2 пътни възела -  „Струмяни“ и „Сандански“, 25 големи съоръжения - мостове над реките Струма, Злинска, Градешка, Потока, Речичка, Санданска Бистрица, Лешничка, надлез над ж. п. линията София – Кулата, 9 селскостопански подлези и надлези, 4 площадки за отдих, на които ще има и тоалетни, и т. н.

За първи път в проект за строителството на автомагистрален участък е предвидено и изграждането на „Интелигентни транспортни системи”. Те включват станции за броене и управление на трафика, видео наблюдение, за измерване на теглото на превозните средства и за метеорологично наблюдение.

Изпълнител на лот 3.3 е Консорциум „Струма Лот 3.3“, в който участват „ГБС инфраструктурно строителство“ АД, „Пътстрой 92“ АД, „Главболгарстрой“ АД и „Геострой“ АД. Строителният надзор ще осъществява „Пътинвестинженеринг“ ЕООД. Техният договор е за 2 998 161,28 лв. без ДДС.

Участъкът от Кресна до Сандански е част от лот 3 Благоевград - Сандански. Той е разделен на три подучастъка - лот 3.1 от Благоевград до Крупник, лот 3.2 между Крупник и Кресна и лот 3.3 от Кресна до Сандански.

Със средства от ОП „Транспорт“ 2017-2013 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ изгради общо 69 км от  Струма“ в отсечките Долна Диканя – Дупница /16,78 км/, Дупница – Благоевград /37,48 км/ и Сандански – Кулата /14,7 км/.

Общата дължина на автомагистрала „Струма“ - от Даскалово до границата с Гърция, е 150 км. Тя е част от коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“, свързващ Видин с Кулата, и по нея преминава пътният трафик за Гърция. Направлението се използва като най-кратък маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: строителство | магистрала | Струма | пътища | Aladin

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини