Таксиметровите шофьори ще преиздават книжките си без изпит

В момента те полагат изпит на всеки 5 години

17:23 19.09.2016
Таксиметровите шофьори ще преиздават удостоверенията си, без да полагат изпит. За това се договориха министърът на транспорта Ивайло Московски и представители на таксиметровия бранш, съобщиха от неговото ведомство.

В момента има изискване след изтичането на петгодишната валидност на удостоверението за водач на лек таксиметров автомобил шофьорите да преминават отново на изпит.

От бранша изтъкнаха, че подобно изискване няма при други професии, поради което е редно преиздаването на документа да става административно, след заплащане на съответните такси. Московски заяви, че подкрепя искането на бизнеса и ще разпореди това изискване да отпадне.

Превозвачите поставиха и други въпроси, свързани с тълкуването на законодателството, свързани с организацията на таксиметровата дейност и изискуемите документи, при проверка на водачите и превозвачите.

Транспортният министър каза, че трябва да бъдат преразгледани и уточнени понятията в нормативните текстове, които регламентират работата на превозвачите и таксиметровите водачи. Целта е да бъдат избегнати различни тълкувания, което води до затруднение както за контролните органи, така и за бранша. По думите му необходимо е да се създаде механизъм, който да позволи на таксиметровия бизнес да работи и да се развива, както всички други търговски дейности.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: транспорт | шофьор | Ивайло Московски | такси | изпит | предучилищното и училищното образование

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини