Топ 10 на триумфалните арки по света

Те са се строяли в чест на важен човек или за отбелязвано на изключително събитие

21:59 11.10.2016

Въпреки че триумфални арки се строят от всички нации, началото на традицията по строенето им е поставено от римляните. Не е ясно дали те са първите, които са построили триумфална арка, но със сигурност традицията започва от тях.

10. Арката в Оранж, Франция

Построена е в чест на Октавиан Август и битките, които е водил срещу галите. По-късно е реконструирана от Тиберий, за да отбележи победата срещу германските племена.

9. Арката на Каракала, Волубилис, Марок

Волубилис е бил важен римски град, който днес се намира в Мароко. Арката е издигната в центъра на града през 211 година в чест на император Каракала и неговата майка.

8. Портата на Индия

Тази арка е построена в чест на кралското посещение на крал Джордж V и кралица Мери в Мумбай. Строежът започва през 1911 година и Портата е отворена 13 години по-късно.

7. Арка на Каракала, Джемила, Алжир

Построена е през 1в. от римляните и тогава е носила името Джамила. Постепенно там са се населили колонии главно от войници, а по времето на император Каракала е построен и площадът в града. Той се превръща във важен център.

6. Арката Патусай,  Лаос

Намира се в центъра на столицата Виентян и е построена в чест на битките за независимост от Франция. Строежът ѝ започва през 1957 година и приключва през 1968.

5. Арка на Септимий Север, Рим

Септимий Север е римски император роден в днешна Либия. Учените не могат да определят точната дата на арката, но се смята, че е започната, когато Септимий Север става император.

4. Арка на Тит, Рим

Построена е през 82 година от император Домоциан след смъртта на брат му Тит. Тази арка служи за модел на почти всички арки построени след 16в.

3. Арката в Тимгад, Алжир

Това е римска арка, която се намира в днешен Алжир. Построена е около 100г., а през 1900г. е частично възстановена.

2. Арка на Константин, Рим

Намира се до Колизеума в Рим. Издигната е през 315г. в чест на император Константин.

1. Триумфална арка, Париж

Построяването на арката е наредено от Наполеон през 1806 г. след победата му в битката при Аустерлиц. Минават 30 годни преди арката да бъде завършена.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: Touropia

Етикети: победа | Eurofighter Typhoon | 110 ans Bugatti | букурещката топлофикация фалира | Комисия по хазарта

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини