Тръмп ще запази американския посланик в България

Решението за оттегляне на дипломати се отнася за политическите назначения

12:53 09.01.2017

Американският посланик в България Ерик Рубин ще запази поста си след смяната на администрацията в Белия дом. Миналата седмица екипът на Доналд Тръмп обяви, че назначените от Барак Обама трябва да напуснат постовете си до встъпване в длъжност на новоизбрания президент на 20 януари.

Решението за оттегляне на посланици се отнася за политическите назначения, а не за дипломати от кариерата, какъвто е Ерик Рубин, който е с клас министър-съветник, съобщава Стандарт. Рубин встъпи в длъжност в средата на миналия февруари. Обикновено посланическият мандат е с продължителност до три години.

Американската система се различава от българската, коментираха дипломати пред Economic.bg. Често всеки новоизбран президент изпраща за посланици близки негови съветници, които са работили с него по време на кампанията.

В България е предвидена квота за политическите назначения според Закона за дипломатическата служба, която е 20% от всички предложения за първи дипломати в чужбина. Макар да е едно от най-коментираните решения на всеки нов външен министър, който по традиция започва мандата си със заявка да я ограничи, спазването й е пожелателно и няма предвидени санкции.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | Обама | задържан | принц Джордж | McLaren Speedtail

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини