Турция връща смъртното наказание

То може да бъде наложено на свързаните с преврата

17:56 16.07.2016

Турското правителство ще обсъди връщане на смъртното наказание за участниците в снощния преврат. Това заяви Мехмет Мюезиноглу, министър на здравеопазването в Турция и един от лидерите на Партията на справедливостта и развитието, предаде CNN Turk.

„Във връзка с опита за военен преврат, ще поставим за разглеждане възможността за връщане на смъртното наказание за тези, които са свързани с опита за преврат“, каза Мюезиноглу на извънредно заседание.

Официалните власти обвиниха фракцията от турската армия, която е свързана с имама Фетхуллах Гюлен, че е отговорна за опита за военен преврат в страната.

През януари 2003 г. Турция подписа протокол номер 6 към Конвенцията за запазване на правата на човека и свободите, отнасящ се до премахване на смъртното наказание.

Турският парламент премахна смъртното наказание в мирно време в началото на август 2002 г. Въпреки че най-тежко наказание по закон можеше да се прилага дотогава, в Турция за последен път човек е бил екзекутиран през 1984 г.

Турция не бива да прилага смъртното наказание след потушаването на метежа, заяви правозащитната организация Amnesty International, цитирана от ДПА. 

„Турция се обедини, за да се защити от хунтата. Връщане към смъртното наказание и репресии срещу дисиденството ще означава, че победата ще е пропиляна. Сериозната заплаха от военно управление бе предотвратена, сега заговорниците трябва да бъдат изправени пред правосъдието и върховенството на закона да бъде спазено за всеки“, написа в Twitter Андрю Гарднър от правозащитната организация.

Правителствени поддръжници скандираха по време на демонстрациите си искания за смъртно наказание, а местни медии цитираха официален представител, според когото това може да се обмисли.    
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Турция | принцеса Даяна | зимно часово време | Движението | коалиционен съвет | спад в цените

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини