Учени: Големият бариерен риф е мъртъв (видео)

Най-цветната жива структура в света се предаде пред избеляването

20:38 17.10.2016
Водещият еколог Роуан Якобсен обяви Големия бариерен риф за мъртъв, предадоха световните медии. По думите на Якобсен "той е починал през 2016 след дълго боледуване".

Причината за избеляването на красивата ивица в Коралово море, която е с дължина 2253 км, са мощните бури, които убиват коралите, както и нашествието на морски звезди, които ги изяждат. Избелването на рифа, който може да бъде видян от Космоса, заличи цветния живот на смятаната за най-голямата структура от живи организми в света. 

Други учени обаче смятат, че природният феномен може да бъде спасен. Според професор Джон Пандолфи от центъра ARC в Университета в Куинсланд, е изключително важно да се укрепи устойчивостта на рифа и да се увеличи естественият капацитет, за да може да се възстанови. 

Големият бариерен риф съществуваше 25 милиона години. Той се състои от над 2900 рифа и 900 острова, което го прави по-голям по площ от Великобритания. Големият бариерен риф е дом на 1652 вида риби, 3000 вида мекотели и 30 различни вида китове и делфини. 

Всяка година Рифът е посещаван от 2 млн. туристи. Още преди година специалисти от ЮНЕСКО изследваха рифа и обявиха, че той е в голяма опасност. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: глобално затопляне | настройки | Industria | индустрия на Великобритания

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини