Автономният автомобил на BMW ще е готов през 2021 г.

Баварците представиха автономен прототип на Серия 5

21:37 17.03.2017
Автомобилният производител BMW ще представи напълно автономен автомобил през 2021 г. Новината беше анонсирана от Елмар Фрикенстейн, вицепрезидент по развитието на автономното шофиране в компанията, който обяви, че автомобилът ще е способен на автономия от Ниво 3, 4 и 5, като нивото ще е в зависимост от начина и мястото на експлоатация.

Бъдещият автомобил се реализира чрез сътрудничество с компанията за софтуер за автономните автомобили Mobileye и технологичния гигант Intel за разработки, които ще бъдат използвани в напълно автономните превозни средства, планирани за 2021 г.

 Само преди дни Intel купи Mobileye за 15.3 млрд. долара или 63.54 долара за акция. Партньорството по общия проект датира от юли миналата година, за да се създадат напълно автономни автомобили, които могат да се използват услуги от типа, предлагани в момента от Uber.

Като част от това сътрудничество, баварците представиха автономен прототип на Серия 5 по време на тазгодишното изложение CES в Лас Вегас.

BMW казва, че на Ниво 3 на автономност, водачите не само ще могат да свалят ръцете си от волана, но ще „постигнат т. нар. „преместени от пътя очи”, а до т. нар. „освободено от шофирането съзнание” ще се достигне при Ниво 4”. На това нива водачът вече ще може да си почива или работи.

”Когато достигнем т. нар. “driver off” Ниво 5, автомобилът вече няма да се нуждае от човек зад волана, тъй като всички операции ще се извършат от самия автомобил”.

Калифорния вече планува промени в регулациите, за да позволи на скорошно тестване на автономните автомобили. Това, на практика, отваря пътя за автомобили без волан и педали, които, за нещастие, ще трансформират Ultimate Driving Machine в Ultimate Passenger Machine. Това значи, че родените днес никога няма да имат нужда от свидетелство за правоуправление, ако можем да вярваме на специалистите.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: автомобил | BMW | автономен | 2021

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини