Българите обменят все повече екзотични валути

Търговията с валута е нараснала 3 пъти през последните години, посочват от Tavex

12:07 23.06.2017
С настъпването на пролетно-летния сезон се увеличава броят на пътуващите в чужбина българи. Анализите показват, че хората обменят все по-голям брой екзотични валути, а най-желаните чуждестранни дестинации от българските туристи са Гърция и Турция .

Обмяната на турска лира (TRY) видимо се е покачила спрямо предишната година, съобщават от Tavex. Само досега през ранните топли месеци на тази година южната ни съседка е била посетена от повече от 100 хиляди българи, като тенденцията ще е актуална и през лятото. 

Интерес има не само към съседките ни на юг, но и към тези на запад. Отчита се ръст при обмяната на македонски денар (МKD), а търсенето на сръбския динар е скочило неколкократно. Пътуванията на българите в Сърбия са се увеличили с над 15 % в сравнение със същия месец на миналата година. Значителен ръст на туристическия интерес има и към друга балканска дръжава – Албания, като обмяната на албанския лек (ALL)  бележи значителен ръст от около 3 пъти. 

Налице е и интерес към по-екзотични валути като например Израелски шекел (ILS), Китайски ренминби юан (CNY), Хърватска куна (HRK),  Чешка крона (CZK), Унгарски форинт (HUF). Все по-честата обмяна на тези валути е породена от увеличаване на туритическия поток към съответните страни.  

На тях може да се гледа предимно като на "туристически" валути, тъй като са малко хората, които ги купуват, за да правят бизнес, коментират от анализаторската компания. За равнение еврото е валута, която се обменя често както от туристи, така и от хора, които работят или търгуват с контрагенти от Европейския съюз. 

Любопитно е да се отбележи, че се наблюдава увеличение на сумата, която българите отделят за почивка извън страната. През последните няколко години сме започнали да обменяме средно по три пъти по-често валута, което е дължи на ръста на инвестициите, които се отделят за пътуване от българите, посочват анализаторите.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: валута | българи | туристи | екзотична | обмяна | балкански страни

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини