ЧЕЗ и НЕК се разбраха без съд в спора им за задължения

Публичната компания имаше претенции към държавната и обратно

Енергийният доставчик "ЧЕЗ Електро България" съобщи, че е постигнал извънсъдебно споразумение в спора с Националната електрическа компания (НЕК) по отношение на искове за компенсация на разходи за възобновяема енергия. Това става ясно от съобщение на ЧЕЗ чрез Българска фондова борса (БФБ).

Споразумението, подписано на 12 юли, установява вземания на дружеството към НЕК, свързани с некомпенсирани разходи за закупуване на енергия от възобновяеми източници за периода 2012-2014 г.

Насрещни претенции има и ЧЕЗ към НЕК.

От едната страна правният спор между двете компании е по повод претенции на НЕК за плащане на цената за електрическа енергия, продадена на "ЧЕЗ Електро" за периода месец януари и февруари 2014 г. Според държавната компания ЧЕЗ не е изплатила дължими суми по договор за цена на активна електрическа енергия и задължения по фактури за януари и февруари 2014 г. Според НЕК двете компании не са имали договр за продажба на активна енергия, а са подписали споразумения, в които ЧЕЗ поела ангажимент да се изплати в срок до 10-число на другия месец. НЕК издава фактура за двата месеца на обща стойност близо 65 млн. лв., а ЧЕЗ е извършила само частични плащания по тези сметки, тъй като решава, че ще си възвърне дължими суми от 2013 г.

Срещу самата НЕК води дело и ЧЕЗ, която иска от тогавашния ДКЕВР признаването и компенсирането на извършените разходи за изкупуване на електроенергия от ВЕИ и комбинирано производство за периода 2012-2013 г. На 10 февруари 2014 г. компанията се обръща към регулатора да даде указания на НЕК да върне на „ЧЕЗ Електро България“ АД всички дължими суми за изкупуване на зелена енергия. Според ЧЕЗ намаляването на цените на електроенергията на три пъти през 2013 г. е реализирано основно за сметка на електроразпределителните дружества и това води до огромни загуби за компанията през годината.

Със сключения договор между публичното дружество и държавната компания се уреждат окончателно отношенията между страните във връзка със съществуващ правен спор, заведен през 2015 г. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: съд | ВЕИ | ЧЕЗ | НЕК | задължения | спор

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини