Доставчик на гориво иска „Евроманган” да бъде обявена за неплатежоспособност

Ищецът твърди, че концесиоренът на мина „Оброчище” му дължи 16 452 лв.

15:54 13.09.2017

По молба на „Петрол Асет“ ЕООД Окръжният съд в Добрич започна търговско дело за откриване на производство по несъстоятелност на „Евроманган“ ЕАД – компанията, която управлява мината за манганови руди „Оброчище”. Това съобщиха от пресцентъра на съда, цитирани от агенция „Фокус”. Това е мината, в която тази година институциите откриха множество проблеми - неплащане на заплати, укриване на данъци и неспазване на условията за безопасност на труда.

Според ищеца, „Евроманган” му дължи 16 452 лв., които са дължими за предоставено гориво и бензин. В качеството си на кредитор „Петрол Асет“ иска Окръжният съд да постанови решение, с което концесионерът на мина „Оброчище” да бъде обявен в несъстоятелност поради неплатежоспособност и свръхзадлъжнялост. В исковата молба се посочва, че ответникът е прекъснал всички изискуеми плащания към ищеца, поради което е била изпратена покана за доброволно изпълнение с даден срок за плащане, но към настоящия момент ответното дружество не е изпълнило паричното си задължение.

 „Петрол Асет” прави извода, че „Евроманган” не е в състояние да изплати дълговете си и че дружеството е неплатежоспособно от 31 март 2017 г. Освен това ищецът е на мнение, че не съществува възможност за оздравяване на предприятието на длъжника и следва едновременно с откриването на производството по несъстоятелност ответникът да бъде обявен в несъстоятелност. Ако последното бъде изпълнено, ще се пристъпи към осребряване на масата на несъстоятелността, като по този начин, според ищеца, в най-голяма степен ще бъдат защитени интересите на кредиторите, а така също и обществения интерес за сигурност и стабилност в търговския оборот.

Окръжният съд е назначил съдебно - счетоводна експертиза, която ще изяснява временни ли са затрудненията на ответника или имат траен и необратим характер. Експертизата трябва да отговори на въпроса какви са финансовите резултати на дружеството по балансите към периода 31.12.2013г. - 31.12.2016г., както и към датата на изготвянето на заключението. Освен това ще бъдат оценени какви са стойността и структурата на активите на длъжника по балансите към посочения период. Ще се установява още какъв е размерът на изискуемите задължения на дружеството към всеки негов кредитор с изрично посочване на изискуемите публични задължения и задължения към персонала. Първото заседание по делото е насрочено за 28 септември 2017 г., от 11.00 часа.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: съд | Добрич | Евроманган | Оброчище | манган | Петрол Асет