Е-билети и нови станции за въздуха ще заработят скоро в София

Вижте иновациите, които предстои да се внедрят в столицата

Снимка: Economic.bg
15:12 25.04.2017

Електронни билети за целия градски транспорт ще бъдат достъпни скоро в София. Това заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова на Webit фестивала в София Тех Парк, предаде Kmeta.bg. Системата за електронни билети ще обхване целия градски транспорт. В момента проектът на "Tickey" работи само в няколко метростанции в София. Общината работи за въвеждане на електронно таксуване в цялата транспортна мрежа в столицата. 

Кметът на София разказа за иновациите, които предстои да се внедрят в града. До края на годината се очаква да заработи и система за ранно оповестяване на замърсяването на въздуха, която се разработва от учени в БАН. 

Предвижда се и създаване на допълнителна мрежа от сензори. Скоро ще заработи и системата за градски велосипеди, каза още столичният кмет. 

Фандъкова посочи , че тази година освен бул. „Витоша” градът ще има още една пешеходна улица – „Граф Игнатиев”. „Очаква ни още мноого работа, но амбицията ни е София да се превърне в един от най-удобните за предвижване пеш и с колело градове”, каза кметът на София.

В презентацията си градоначалникът акцентира и на чисто българското изобретение „halfbike“ – хибрид между колело и скейтборд, което успешно може да се използва за придвижване в града.

Фандъкова коментира и платформата "Гражданите", която Столична община подкрепи през 2015 г. Тя уточни, че скоро ще има нова визия, така че подателите на сигнали да имат и обратна връзка какво се прави по тях.

Друго приложение, също подкрепено от Столична община, е многоезичното „Your Sofia“, което предоставя различни маршрути за опознаване на града по различни критерии, включително и според финансовия ресурс.

„Умните решения най-често идват от стартиращите компании“, обобщи кметът и за пореден път увери, че общината им съдейства и е готова да го прави и занапред. Фандъкова посочи, че най-голям ресурс в градовете изисква почистването и показа модел на умен контейнер за смет, който чрез датчици подава информация за това до колко е запълнен. Въвеждането на такива биха спестили много пари и курсове на сметосъбиращите фирми. Благодарение на умните технологии, които Барселона използва и ще внедри, градът ще спести 3.5 милиарда евро, даде пример градоначалникът.

Фандъкова се похвали и със снегопочистващата машина, с която София разполага, и, която изпраща информация с датчици до фирмите на къде да пренасочат техниката си.

Благодарение на GPS системата, въведена в Столична община, тя може да следи по телефона къде се намира техниката и да „управлява процесите бързо”.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Йорданка Фандъкова | градски транспорт | иновации | Webit | електронни билети

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини