Осло забранява изцяло колите на бензин и дизел

Те ще бъдат заменени с електрически велосипеди

14:08 05.04.2017

Норвежката столица Осло планира изцяло да забрани автомобилите, задвижвани от двигатели с вътрешно горене. С тези мерки нестните власти затягат екологичното законодателство в опит да се преборят със замърсяването на въздуха в града, като целта е вредни емисии да бъдат сведени до нула в рамките на няколко години.

Първоначално ще бъде въведено ограничение за дизеловите автомобили през 2019 г., а през 2025 г. трябва да се премине към пълна забрана за коли, задвижвани от двигатели с вътрешно горене. Това ще доведе до нулево замърсяване на въздуха в града 5 години по-късно. Норвежците ще залагат на алтернативни методи за придвижване като стандартни и електрически велосипеди.

Местните власти в Осло са готови да финансират подобен проект, като компенсират желаещите да се придвижват с електрически колела с половината от стойността им. За програмата вече са отделени 1 млрд. долара. Така всеки желаещ да си купи електрически велосипед ще може да разчита на сума от порядъка на 1200 долара.

Норвежката столица вече наложи временна забрана за дизелови коли в началото на годината. Ограничението важеше за общинските пътища, а глобата за нарушаването му бе солена –  1500 норвежки крони (164 евро).

Местните власти изразиха загриженост за здравето на жителите на Осло, определяйки въздуха като „опасен за дишане“. Според Норвежкия институт за обществно здраве замърсеният въздух ежегодно причинява смъртта на 185 души в скандинавската държава.

Забраната обаче предизвика гнева на някои шофьори, които от 2006 г. са насърчавани от норвежките власти да изберат дизелови превозни средства, тъй като те се считат за по-добър избор за околната среда, отколкото бензиновите автомобили. Управляващата коалиция, водена от тогавашния премиер Йенс Столтенберг (сега генерален секретар на НАТО), проведе мащабна кампания и дори намали данъците, за да стимулира покупката на нови дизелови автомобили. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: глоба | Норвегия | забрана | Осло | двигатели с вътрешно горене | електрически велосипеди

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини