19 неща, които да изхвърлите незабавно

Не се затрупвайте с непотребни и опасни вещи

22:08 06.03.2017

Малко са усещанията, задоволителни като това да изхвърлите ненужни вещи и емоции от дома и живота си.

Често събираме стари вещи, свързани с някакъв спомен, или държим платежни документи и касови бележки, които вече не са ни нужни. Да не говорим за стари списания, дрехи, които ще облечем, когато отслабнем и т.н.

Така затрупваме жилищата си, но също и себе си с непотребни неща, хабящи място и енергия.

Вижте 19 неща, които веднага да изхвърлите от дома и живота си:

1. Металните закачалки от химическото чистене


Тези евтини закачалки са опасни за дрехите ви. Не дръжте ризи и тениски на тях, може да ги изцапат с ръжда или да повредят тъканите. Вместо това, си купете дървени или твърди пластмасови закачалки.

2. Износени обувки

Ако са толкова износени, просто ги изхвърлете. Ако все още стават, може да ги дарите.

3. Празни бутилки от алкохол

Вече не сте студенти, за да се хвалите с тези „трофеи”. Предайте ги за рециклиране.

4. Дрехи, които така и не сте обличали

Купили сте си нещо, но после то е отлежало в гардероба, защото или сте го забравили, или не се съчетава с нищо полезно. Докога ще чакате да му дойде времето? В коша! Или ако е съвсем ново – направо го дарете.

5. Стари играчки


Много от нас все още пазят играчки от детството си, или плюшени такива, подарени от приятели по различни поводи. Ако само събират прах на етажерката ви, по-добре се отървете от тях. Ако са нови и запазени, дайте ги на деца на приятели, или ги дарете.

6. „Самотни” чорапи

Единият чорап от чифта ви е изчезнал, но го държите в шкафа с бельо, защото ако изгубите друг от някой от многобройните си чифтове, ще ги „съберете”. Няма смисъл, хвърляйте.

7. Стари гримове

Те са опасни за здравето ви, защото срокът им на годност сигурно отдавна е отминал. Ако ги ползвате, рискувате да си докарате сериозни кожни проблеми.  Изхвърлете ги незабавно! Същото важи и за стоящите с месечи в тоалетната ви чантичка малки тестери.

8. Стари лекарства

Няма нужна да държите опаковка, от която преди година сте изпили едно хапче, когато сте имали нужда. Но не ги изхвърляйте в боклука, за лекарствата има специален режим.

9. Четката ви за зъби


Тя трябва да се сменя на всеки два-три месеца. Не я ползвайте по-дълго.

10. Стара храна в хладилника

Имате бурканчета с незнайни неща от месеци? Или пакетирани продукти? Проверете внимателно срока на годност, но най-добре направо не консумирайте, а ги изхвърлете.

11. Стари торби за пазаруване

А заедно с тях изхвърлете и всички насъбрани найлонови торбички.

12. CD-та, DVD-та и стари VHS касети

Имате ли наистина още такива носители през 2017 г.? Свалете ги на външен хард диск и освободете място на рафтовете си.

13. Гъби за миене на съдове


Те са идеалната среда за развитие на бактерии. Мийте ги и изстисквайте добре и ги сменяйте на всеки две седмици максимум.

14. Филтри за вода

Ако имате филтър на чешмата, той  трябва да се сменя редовно – на няколко месеца, според модела.

15. Стари визитни картички

На никого не са потребни визитките ви от работно място, което вече сте напуснали. Или визитки на хора, които вече са сменили позициите или компаниите си.

16. Зарядни за старите ви телефони

Макар и мобилния телефон, който сте ползвали преди 5 години отдавна да е в небитието, някъде из шкафовете пазите неговото зарядно. Няма да ви дотрябва.

17. Стари списания


Да, може би някои текстове в тях имат за вас важна литературна или емоционална стойност, но надали това е достатъчно те да стоят 3 години под масичката ви за кафе. Особено в ерата на онлайн медиите.

18. Стари чорапи и бельо

Просто си купете нови.

19. Стари сметки и касови бележки

Ако някои от тях са наистина важни, сканирайте ги или ги снимайте с телефона си и ги качете в организирана папка на компютъра. Не е нужно даги пазите на хартия


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: опасни | стари вещи | непотребни | изхвърляне

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини