ООН: 14 млн. души годишно остават без дом заради природни бедствия

Последиците от климатичните изменения стават все по-тежки

14:19 13.10.2017

Близо 14 млн. души на година остават без дом по света заради природни бедствия, показват данни на ООН, цитирани от Reuters. Според експертите причината за тях са последиците от климатичните изменения и нарастването на населението на Земята. 

Най-много хора напускат домовете си заради земетресения, тропически циклони, цунами и наводнения. Най-големи са пораженията в Азия, където живее 60% от световното население. Най-голям процент принудително преселили се хора са от Южна и Югоизточна Азия, в страни като Индия (2,3 млн. души годишно) и Китай (1,3 млн. души годишно). Цифрата не включва преселилите се хора заради суша или повишаване на морското равнище.

Голям брой хора остават без подслон и в Русия и САЩ, където природните бедствия напоследък са често срещано явление. 

Данните на ООН показват още, че бежанците и хората, принудени да напускат домовете си, са рекордно много и пред страните стои предизвикателството да намалят броя на засегнатите от бедствия, смята Робърт Гласър, специален представител на ООН за намаляване на риска от бедствия. 

Организацията търси начин да помага на засегнатите райони. Предвижда се също да се оказва помощ на урбанистите в изложените на висок риск от бедствия населени места, така че те да взимат предвид безопасността и устойчивостта на застроените райони и заплахите за милионите техни жители, съобщава Нова тв.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: доклад | ООН | жители | последици | природни бедствия | подслон

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини