Правителството освобождава Стоичков като консул в Испания

Решението идва след острото изказване на Камата срещу испанските власти заради употребата на насилие срещу гласуващите на референдума в Каталуния

Снимка: Икономика
14:35 10.10.2017

Стартира процедурата по освобождаването на Христо Стоичков като почетен (нещатен) консул на Република България в Кралство Испания със седалище в Барселона и с консулски окръг, обхващащ територията на автономна област Каталуния и автономна област Арагон. Това съобщиха от Министерство на външните работи.

Предстои след вътрешна съгласувателна процедура решението да бъде разгледано от Министерския съвет.

Христо Стоичков е назначен за почетен консул с решение на Министерския съвет № 585 от 29 юли 2011 г. През последните няколко години дейността му като почетен консул е затруднена поради обстоятелството, че той пребивава основно в САЩ.

В допълнение следва да се има предвид, че в бъдеще ефективното изпълнение на функциите на почетен консул от страна на г-н Стоичков ще бъде възпрепятствано поради усложняване на комуникацията му с официалните власти на Кралство Испания заради последните му публични изяви.

Кралство Испания е стратегически партньор и приятел на България, поддържаме отлични двустранни отношения на всички равнища и интензивно сътрудничество във всички области от взаимен интерес, се казва в съобщението на МВнР.

Припомняме, че Стоичков се изказа остро срещу испанските власти след употребата на сила срещу граждани на Каталуния по време на гласуването в референдума за независимост на 1 октомври.

Камата обвини вицепремиера на Испания Сорая Саенс де Сантамария, че тя и хора от семейството й са последователи на диктатора ген. Франко. Тя заплаши да го даде под съд, а той впоследствие се извини. Испанските власти обаче са поискали Стоичков да бъде оттеглен като консул.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Испания | референдум | Каталуния | независимост | Христо Стоичков | освобождаване | консул