Северна Корея ще продължи да тества „свръхточни и разнообразни ракети”

Пхенян смята, че разширяването на санкциите срещу страната е "враждебен акт"

18:38 04.06.2017

Северна Корея ще продължи да тества „свръхточни и разнообразни ракети” докато САЩ и поддръжниците не приемат разумно решение. Това става ясно от изявление на представител на Министерството на външните работи на КНДР във връзка с разширяването на санкциите срещу страната

Северна Корея отхвърли резолюцията за затягане на санкциите, приета от Съвета за сигурност  на ООН в отговор на изпитанията на ракети в Северна Корея. Пхенян смята решението на ООН за "враждебен акт, одобрен с цел разоръжаването на народна република, за да лиши страната от ядрени оръжия и да задуши икономиката й."

"САЩ имат възможност да изграждат военния си потенциал, включително да модернизират ядрени оръжия, докато Съветът за сигурност на ООН лишава Северна Корея от това законно право", - се казва още в съобщението.

Пхенян смята, че "мерките, предприети от КНДР за развитие на ядрените сили имат естествен характер поради безпрецедентните заплахи от Съединените щати."

В изявлението си севернокорейското външно министерство също заявява, че страните, които са участвали в изготвянето на резолюцията "сериозно са объркали, ако смятат, че чрез санкции ще контролират или да забавят процеса на модернизация на ядрените оръжия в Северна Корея."

Припомняме, че Съветът за сигурност към ООН разшири санкциите, които се налагат на Северна Корея заради ракетните тестове и ядрената програма. Това е първата резолюция, която се подписва от Китай – основният съюзник на Пхенян. Разширяването на санкциите включва добавяне на нови имена към черния списък с хората, на които им е забранено да пътуват. Освен това техните активи извън границата на Северна Корея се замразяват. Експертите посочват, че това е най-малкото, което е трябвало да гласува Съветът за сигурност, който взима решението си след пет седмици на преговори между Вашингтон и Пекин.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: санкции | Северна Корея | ООН | ракети | отговор

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини