Земеделският министър заговори за ценови регулации

Проверката на ведомството за състава и качеството на хранителни продукти от една и съща марка, продавани в България и в Западна Европа, показа разминаване не само в съставките, но и в цените

11:00 29.06.2017
Министерството на земеделието, храните и горите ще проверява цените на вносните храни в търговските вериги два пъти месечно. Това обяви ресорният министър Румен Порожанов пред БНТ. Според него е недопустимо продукти, внесени отвън, в България да струват повече, отколкото в Западна Европа.

Повод за възмущението на министъра е резултатът от проверката, която министерството и БАБХ извършиха през миналия месец. Анализът на двете агенции е показал, че от 31 проверени стоки, предлагани в България, Германия и други държави от Западна Европа, при 16 цените у нас били по-високи.

Не е ясно какви ще са последиците от обещания мониторинг, тъй като в ситуация на пазарна икономика, каквато е установена в България, цените се определят от търсенето и предлагането. Не е ясно също така как е направен сравнителният анализ, тъй като цените на един и същ продукт в една и съща държава, дори в един и същ град са на различна цена. Така е и в България, което не изключва и стоките, произведени в страната ни.

Според Порожанов най-сериозен е случаят с два вида детски пюрета, които у нас се продават приблизително двойно по-скъпо отколкото на запад. Българското проучване за двойния стандарт при храните ще бъде представено на следващото заседание на съвета на европейските министри на земеделието 

Порожанов ще се срещне с Федерацията на потребителите, Комисията за защита на потребителите и представители на търговските вериги. Въпросът ще бъде отнесем и в Брюксел след като и в други източноевропейски държави беше установено същото разминаване.

Мярката ще бъде предприета, след като проверката на ведомството за състава и качеството на хранителни продукти от една и съща марка, продавани в България и в Западна Европа, показа разминаване не само в съставките, но и в цените им, при това в полза на по-развитите и платежоспособни пазари.

Проверени бяха безалкохолни напитки, шоколадови изделия, сирена, колбаси и детски храни в супермаркети в Германия и Австрия и сравниха състава и цените на продуктите, продавани в България. Оказа се, че при 16 от над 30 артикула цените в България са значително по-високи.

"Не може една цена да е в пъти по-голяма. Всичко над 20% е притеснително", коментира земеделският министър.  Той допълни, че цените ще се сравняват два пъти месечно. 

В отговор на въпрос за значително по-слабата покупателна способност в България той уточни, че не може да се очаква цените в страната да са по-ниски, отколкото в останалите европейски държави, но подчерта и че разлика от 90% също не е редно да има. 

Порожанов определи като нелоялна търговска практика подхода на европейските производители да продават стоки с различни съставки на различните пазари. 

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: цени | храни | МЗХ | качество | Румен Порожанов | мониторинг

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини