Авиокомпаниите, които нямат нито една фатална катастрофа

Те могат да се похвалят с безупречни досиета за безопасност

12:23 20.04.2018

Самолетният транспорт е сред най-безопасните и катастрофите са рядко срещани, но все пак – има авиокомпании, които са по-безопасни от други.

Това е ясно от най-малко от съществуването на "черен списък" на ЕС за превозвачи, на които е забранено да летят над европейското въздушно пространство. Но по-задълбочен поглед върху инцидентите на някои от най-старите авиокомпании в света разкрива, че някои са толкова сигурни, че никога - или почти никога - не са имали фатален инцидент или катастрофа.

Ерата на масовото летене започва около петдесетте и шейсетте години на миналия век. От тогава до днес има немалко авиопревозвачи, които никога не са загубили самолет и нямат в досието си катастрофа, пише британският в. „Телеграф”.

Инцидентът от тази седмица със самолет на американската авиокомпания Southwest, при който една жена загина, след като изхвърча през прозорец, разбит от част от един от двигателите на самолета, е нещо рядко за авиокомпанията. Въпреки че не е при катастрофа, това е първият смъртен случай на пътник на американския превозвач. Компанията лети от 1971 г. насам, и единственият друг фатален инцидент при нея е през 2005 г., когато самолет Боинг 737 излезе от пистата при кацане в Чикаго при тежки снежни условия и се плъзна на улицата, удари кола и уби шестгодишно момче.

Ето някои от най-популярните и големи авиокомпании с напълно чисто досие и нито един фатален инцидент.

Qantas - лети от 1921 година

Третата най-стара авиокомпания в света, Qantas е спомената през 1988 г. във филма Rain Man като авиокомпания, която никога не е имала катастрофа на самолет. "Qantas, Qantas, никога не е имала катастрофа ", казва Реймънд, изигран от Дъстин Хофман. И докато това се вписва в изключителната репутация на австралийската авиокомпания относно безопасността, то нее съвсем вярно. Авиокомпанията е имала осем фатални инцидента, всички преди 1951 г. и четири, които се случват по време на Втората световна война, докато Qantas експлоатира самолети от името на съюзниците. Всъщност един самолет е бил свален.

През 1951 г. самолет de Havilland australia DHA-3 Drover се разбива край брега на Нова Гвинея, след като витлото на централния двигател се развалило. Пилотът и всичките шест пътници загиват. Оттогава Qantas не е имал смъртоносен инцидент.

Hawaiian Airlines – лети от 1929 г.

Хавайската авиокомпания не е имала никога фатален инцидент и това я прави най-дълго действащият превозвач, който никога не е губил пътник. Тя може да е претърпяла два фалита (1993 г. и 2003 г.), но не е компрометирала безопасността на полетите си.

EasyJet - лети от 1995 г.

EasyJet никога не е имал катастрофа. Всъщност, нискотарифната авиокомпания няма дори леки инциденти.

Ryanair - лети от 1985 г.

При 33-годишната си история, най-близкото до инцидент на превозвач е случай през 2008 г., когато самолет е бил принуден да извърши аварийно кацане в Рим след няколко удара на птиците до носа, крилата и двигателите. Смята се, че самолетът е ударил около 90 птици. При кацане лявото колело се чупи и самолетът се влачи по пистата. Той е повреден напълно, а двама души от екипажа и осем пътници са отведени в болница с леки наранявания.

Virgin Atlantic / Австралия / Америка – летят от 1984/2000/2007

Авиокомпаниите с марката "Virgin" имат забележителен рекорд за безопасност, с десетилетия пътувания без инциденти на трите превозвачи на различните континенти. Virgin Atlantic и Virgin Australia се нареждат в топ 20 на най-безопасните авиокомпании в света според сайта AirlineRatings.com.

British Airways – лети от 1974 г.

British Airways има само една смъртоносна злополука, докато работи в сегашната си форма - въздушен сблъсък на Trident 3B със самолет на Slovenian airline в небето над хърватския град Загреб. През 1985 г. обаче, дъщерното дружество British Airtours на BA, Боинг 737 не успява да излети на летище Манчестър заради отказ на двигател, предизвикан от пожар, който се разпространил в кабината и убил 53 от 131-те пътници и двама от шестимата членове на екипажа. След 1985 г. BA няма смъртоносна катастрофа.

Emirates – лети от 1985 г.

Базираната в Дубай авиокомпания, която вече обслужва повече от 3600 полета седмично, никога не е имала смъртоносна катастрофа и е претърпяла само една загуба на машина - когато Boeing 777 се чупи на летището в Дубай при неуспешно аварийно кацане. Самолетът се подпалва и избухва на пистата, след като повечето пътници са евакуирани. В пламъците обаче загива пожарникар.

Etihad – лети от 2003 г.

Друг близкоизточен превозвач с безупречно досие за безопасност, като единственият му инцидент е доста странен случай, при който въздухоплавателното средство, по време на изпитание на земя на летище Тулуза във Франция, ускорява до 35 мили в час, преди да удари бетонна стена, ранявайки девет души на борда, четирима сериозно.

Qatar Airways – лети от 2004 г.

По подобен сценарий, авариите с въздухоплавателните средства на Qatar Airways са два пожара, един през 2007 г. и един през 2017 г. Иначе авиокомпанията има чисто досие за безопасност.

Има ли други?

Според данни на сайта Plane Crash Info, публикувани преди инцидента с авиокомпания Southwest, 42 авиокомпании никога не са претърпявали фатален инцидент в историята си.

По някаква причина обаче списъкът на уебсайта не включва Etihad. Нито пък включва Qantas, поради по-ранните катастрофи на авиокомпанията. Пълният списък:

Air Berlin

Air Europa

AirTran Airways

Allegiant Airways

Cape Air

Chautauqua Airlines

CommutAir

DragonAir

Easyjet

Emirates

Era Alaska

Expressjet Airlines

Frontier Airlines

GoJet Airlines

Hainan Group

Hawaiian Airlines

Horizon Air

Jazz air

Jet airways

JetBlue

Jetstar

Lion Airlines

Mesa Airlines

Olympic Airways

Oman Airways

Pinnacle Airlines

Qatar Airways

Republic Airlines

Ryanair

Shenzhen Airlines

Shuttle America

Southwest Airlines

Spirit Airlines

Swiss

Trans State Airlines

Transaero Airlines

Ukraine International Airlines

Vietnam Airlines

Virgin Atlantic

Virgin America

Virgin Australia

Vueling

Westjet
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: самолет | инциденти | безопасност | авиокомпании | катастрофи

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини