Датският премиер: Не можем да спрем „Северен поток 2”, но можем да го забавим

В този случай обаче маршрутът на „Северен поток 2” ще бъде променен

16:33 13.04.2018

Дания не може да попречи на строителството на „Северен поток 2”, но може да го забави, ако не даде съгласие за строежа на нейна територия. Това каза датският премиер Ларс Расмусен след среща с Ангела Меркел в Берлин, пише ТАСС.

По думите на Расмусен Дания няма правни възможности да спре строителството на газопровода, но може да попречи на полагането на тръбите до остров Борнхолм, които са в нейна зона.

Той каза, че в този случай маршрутът на „Северен поток 2” ще бъде променен и ще премине през международни води, в който случай разрешението на Копенхаген вече няма да е необходимо.

Във връзка с това министър-председателят каза, че би предпочел преговорите с Русия да се водят от Европейската комисия, а не от отделни европейски държави.

Расмусен подчерта, че „Северен поток 2” не е само икономически, но и политически проект, и приветства думите на Ангела Меркел, която на 10 април съвместна пресконференция с президента на Украйна Петро Порошенко каза почти същото и подчерта, че „Север поток 2 "не може да бъде реализиран без гаранции от Русия за продължаване на транзита на руски газ през Украйна.

Nord Stream 2 очаква още разрешителни от други държави по маршрута Швеция, Русия и Дания. От компанията добавят, че процедурите се движат в график.

Припомняме, че Дания е на кръстопът относно това дали трябва или не да даде разрешението си „Северен поток 2” да премине през територията ѝ. Решението на страната е важно, тъй като само в Дания подводната тръба ще премине през суверенните териториални води, давайки ѝ по-голямо значение.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: строеж | Ангела Меркел | среща | Северен поток 2 | разрешения | Ларс Расмусен

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ