Днес отбелязваме Томина неделя

Имен ден празнуват Тома, Томислав, Томислава

09:05 15.04.2018
В първата неделя след Великден се почита паметта на един от 12-те ученици на Христос – апостол Тома. Това е последният ден от Светлата седмица и с него се слага край на Великденските празници. 

Тома е известен с прозвището Неверни. Той не бил с останалите ученици, когато възкръсналият Исус Христос им се явил и затова по-късно не повярвал на думите им.  За да се убеди в чудото, поискал да пипне раните от гвоздеите, с които Исус бил прикован на кръста.

След осем дни апостолите отново се събрали, а заедно с тях бил и Тома. Христос им се явил отново и тогава се обърнал към апостол Тома с думите: „Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които без да видят, са повярвали“. 

Когато Тома сам се убедил във възкресението, паднал на колене пред Спасителя и молил за прошка. Това моментно негово неверие се превръща в олицетворение на миговете на колебание и съмнение, в които изпада всеки един човек. 

Макар и проявил неверие, Тома всъщност е един от най-жертвоготовните ученици на Исус. Въпреки заплахата от фарисеите, които го търсят, за да го убият, Христос решил да отиде във Витания, за да съживи Лазар. Апостол Тома казал на другите ученици: "Да отидем и ние да умрем с него".

Днешният ден е известен още като Светла или Празна неделя, защото е „празна“ откъм работа – в седемте дни не се работи.

На Томина неделя жените повторно боядисват яйца и ги раздават за душите на покойните си близки, като вярват, че така ще ги предпазят от превъплъщаване.

Имен ден празунват Тома, Томислав, Томислава. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великденски празници | имен ден | Тома | Томина неделя | Тома Неверни

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини