Какви са икономическите загуби от мръсния въздух

Най-силен е негативният ефект от замърсения въздух в развиващите се страни

Замърсяването на въздуха е комплексен проблем. Различни замърсители попадат в атмосферата и засягат здравето, околната среда и климата. Замърсяващи вещества биват отделяни от почти всички икономически и социални дейности. През последните месеци сред гражданите в София все по-силно се разгаря недоволство относно качеството на въздуха. Освен до здравословни, мръсният въздух обаче води и до икономически негативни ефекти.

Според доклад от 2014 г. на Европейската агенция за околна среда, посветен на замърсяването на въздуха в България, замърсителите на въздуха у нас са на първо място от производството и употреба на енергия с изключение на транспорта (50%). 27% от замърсяването идва от автомобилния транспорт, 18% от индустриалните процеси, 3% от селското стопанство и 2% - от останалите видове транспорт.


Според доклад на Световната банка от септември 2016 г. мръсният въздух струва на световната икономика над 5 трлн. долара годишно социални разходи, като най-значителни са щетите в развиващите се страни. Социалните разходи включват редица разходи, свързани със замърсяването на въздуха и по-конкретно със здравето. От гледна точка само на пропуснати приходи замърсяването на въздуха струва на световната икономика 225 млрд. долара годишно.

„От всичките различни рискови фактори за преждевременна смърт това е една сфера – въздухът, който дишаме, върху която индивидите имат малък контрол”, коментира Крис Мъри, директор на Института за здравни показатели и оценка.

Негативният ефект от замърсяването на въздуха е най-голям в развиващия се свят, където на места изгубеният трудов доход се равнява на близо 1% от брутния вътрешен продукт (БВП). Южна Азия и Субсахарска Африка губят 0.83% от БВП в резултат на мръсния въздух. Около 9 от всеки 10 души в страните с ниски и средни доходи живеят на места, където редовно са изложени на опасно високи нива на замърсяване на въздуха на открито.


На снимката: Прогнози как ще се увеличат емисиите на замърсители във въздуха до 2060 г.

Проблемът обаче не е ограничен единствено до развиващите се държави. Хиляди умират преждевременно в САЩ в резултат на свързани с лошия въздух заболявания. В много европейски държави, където дизеловите автомобили са станали по-често срещани през последните години, броят на загиналите достига десетки хиляди.

„Прогнозираното увеличение на концентрациите на фини прахови частици и озон ще доведе до значително въздействие върху икономиката. Според изчисленията в този доклад, глобалните разходи за здравеопазване, свързани със замърсяването на въздуха, се очаква да се увеличат от 21 млрд. долара през 2015 г. до 176 млрд. долара през 2060 г”, пише в свой доклад, озаглавен „Икономическите последствие от замърсяването на въздуха на открито”, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | анализ | замърсяване | въздух | мръсен въздух | икономически загуби | икономически ефект

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини