ООН: Рекордни нива на концентрация на въглероден диоксид в атмосферата

Подобни нива СО2 на Земята е имало преди 3 до 5 млн. години

Концентрацията на въглероден диоксид (CO2) в атмосферата е достигнала нови рекордни нива, предупредиха от ООН. От организацията съобщават, също, че са нужни драстични действия, за да се ограничи замърсяването и да се постигнат целите на Парижкото споразумение за климата.

По данни на годишния доклад на организацията за нивата на парниковите газове в слединдустриалната ера (от 1750 г. насам), за последно на Земята е имало подобни количество въглероден диоксид преди 3 до 5 млн. години. Разликата обаче е, че тогава нивото на морското равнище е било с 20 м. по-високо от днешното.  

От Световната метеорологична организация заявиха, че „концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата се увеличила с рекордна скорост през 2016 г.“. Специалисти от там добавят, че в световен мащаб средната концентрация на СО2 в атмосферата е 403,3 частици за милион. Наблюдаваното увеличение е в следствие на човешката дейнсот и природното явление „Ел Ниньо“ от 2016г., пише още БГНЕС.

Генералният секретар на Световната метеорологична организация Петери Талас твърди, че „без драстични съкращения на въглеродните и други паркови емисии, ще се запътим към опасно увеличение на температурите до края на този век, много над целите, поставени от Парижкото споразумение за климата“.

По думите на изпълнителния директор на Програмата за околна среда на ООН, хората все още изхвърлят прекалено много парникови газове, като това трябва да бъде ограничено. „Това, от което се нуждаем сега, е световната политическа воля и ново чувство за неотложност“, съобщава той в изявление след публикуването на доклада.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: земя | замърсяване | ООН | замърсяване на въздуха | CO2 | атмосфера | въглероден диоксид

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини